• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deseti rođendan animacije u Banjaluci

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Jubilarni, deseti Međunarodni festival animiranog filma "Banja Luka 2017" otvoren je u ponedjeljak u Banjaluci. Prepuna sala Dječijeg pozorišta najbolji je pokazatelj kvaliteta ovog festivala.

Na samom početku, prikazan je kratki film o istoriji festivala, koji nas je podsjetio na deceniju druženja uz animaciju. Pogledajte.

"Kada je festival osnovan, animacija skoro da nije postojala kao dio filmske umjetnosti u Banjaluci. Postepeno smo mijenjali svijest o animiranom filmu, na neki način stvorili publiku i pokrenuli mlade animatore, i to je definitivno najvećih uspjeh festivala. Besmisleno je da festival postoji, ako ne postoji animirana produkcija", rekao je direktor Festivala Goran Dujaković.

On je dodao da je budućnost festivala već prisutna na najbolji mogući način.

"Činjenicu da je Igor Đurić, student animacije na Akademiji umjetnosti, uradio animiranu špicu festivala, vidim kao ozbiljnu potvrdu da smo ostvarili ključni cilj, koji smo postavili prije 10 godina, a to je da se mladi ljudi počnu baviti animiranim filmom na kreativan način. Nadam se da će njihov broj biti svake godine sve veći, kako se ne bi brinuli za budućnost animiranog filma na ovim prostorima", rekao je Dujaković.

Svi festivalski sadržaji su u Dječijem pozorištu RS, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Na otvaranju je upriličena i svečana dodjela zahvalnica pojedincima i ustanovama, koji su proteklih deset godina pomagali festival i bez čije pomoći ova manifestacija ne bi opstala.

Organizatori festivala zahvalnicu su dodijelili Gradu Banjaluka, a preuzela je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

U ime Ministarstva prosvjete i kulture RS zahvalnicu je primila stručna saradnica Dobrinka Maksimović.

Za podršku prilikom osnivanja festivala, ali i svih godina kasnije, organizatori festivala su dodijelili zahvalnicu potpredsjedniku Vlade Republike Srpske Antonu Kasipoviću, koji je, kada je festival osnivan, bio ministar prosvjete i kulture.

Zahvalnicu Festivala animiranog filma, za podršku banjalučkom festivalu, dobio je i Bajko Hromalić, iz „Zagreb filma“.

Festival se održava u Dječijem pozorištu Republike Srpske, a traje do 28. oktobra. Više informacija potražite na festivalskoj internet stranici

Banjalučkoj publici se na otvaranju obratila i predstavnica Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Aleksandra Vagner, koja je istakla značaj jedne ovakve manifestacije i naglasila da podržavaju razvoj filmske umjetnosti u BiH, o čemu svjedoči i njihova podrška festivalima u ovoj zemlji.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH je bronzani sponzor festivala.

Prve festivalske večeri posjetioci su imali priliku da vide devet filmova u takmičarskom dijelu programa. Jedan od njih je i "Aždaja", djelo Sarajlije Ivana Ramadana.

-
Izvor: YouTube

Posebnu pažnju izazvao je film "Ježeva kućica" autorke Eve Cvijanović iz Hrvatske.

-
Izvor: YouTube

A ljubitelji mačaka svakako su najviše uživali uz "Minou"...

-
Izvor: YouTube

Svi festivalski sadržaji su u Dječijem pozorištu RS, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Danas na festivalu gledamo...

Drugi dan jubilarnog Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2017“ (utorak) publici donosi brojne sadržaje, kako u takmičarskom, tako i u pratećem programu.

U okviru pratećeg programa od 15 časova u holu Dječijeg pozorišta Republike Srpske biće održana strip radionica, dok je od 17 časova planirana promocija izdanja Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija“.

Program „Ex YU panorama“ počinje od 18 časova. Na repertoaru je 12 filmova autora iz Srbije i Hrvatske. Posjetioci festivala imaće priliku da pogledaju filmove „Head is not Dead“, „Fliposkop“, „Otok“, te „Plutanje“. U okviru Panorame biće prikazani i animirani filmovi „Protoplazma“, „Bio dvaput jedan kralj“ i „Stranac u mojoj glavi“. Deseti banjalučki festival biće i u znaku filmova „Zašto“ , „Oyashio“ , „Nežni Dalibor – Zauvek“ , „Naši problemi“ i „Proces“.

Drugi dan takmičarkog programa počinje u 20 časova, a biće takođe u znaku 12 filmova, i to iz Slovenije, Hrvatske, Rusije, Kine, Španije, Brazila, Francuske, Poljske, Njemačke, Litvanije i Danske.

U ovom dijelu programa biće prikazani filmovi „Noćna ptica“, „Marapatsutsa“, „Fishes“, „Dead Horses“, „Ocean“, „Sirocco“, „Evening“, „Garden Party“, „Ships Passing in the Night“, „Ragnarok“, „Bene’s Horizon“ i „Only Silence“.

Od 22 časa posjetioci će imati priliku da pogledaju animirane filmove Demokratske Republike Njemačke. Ovaj program biće rijetka prilika za uvid u animiranu scenu države koja je prestala da postoji rušenjem Berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemačke 1990. godine.

Pripremljeni filmovi nastali su u rasponu od 1959. do 1989. godine, u tehnikama - od klasičnih animiranih filmova do eksperimentalne animacije. Program priređuje Urlich Wegenast, koji je već poznat banjalučkoj publici po programu „Animirani film Trećeg rajha“ prikazan 2009. godine. Neki od autora koji će biti predstavljeni u okviru ovog programa su Günter Rätz, Otto Sacher, Kurt Weiler, Klaus Georgi i Lutz Stützner.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop