• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Handke primio Nobelovu nagradu, dodjelu obilježile kontroverze

Autor mondo.ba/SRNA

Austrijski pisac Peter Handke primio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu. Dodjela nagrade Handkeu uzburkala je strasti u BiH.

U Republici Srpskoj smatraju da je Handke nagradu zaslužio, dok u Federeciji BiH dodjelu Nobelove nagrade ovom piscu smatraju uvredom.

Predstavnice Udruženja žena žrtava rata iz Republike Srpske organizovano su danas došle u Stokholm kako bi podržale austrijskog pisca.

Možda će vas zanimati

S druge strane, manja grupa građana okupila se ispred "Koncertne kuće" protestujući zbog odluke Nobelovog komiteta da nagradu dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Više o protestu i skupu podrške na ovom LINKU!

Ceremonija dodjele priznanja održava se danas u Stokholmu, a nagrade je dobitnicima dodijelio švedski kralj Gustav.

Peter Handke je priznanje dobio "za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva".

Handke je stvorio više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela, oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser. U teatrima širom svijeta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima - "Kaspar", "Psovanje publike", "Putovanje u sonornu zemlju".

Roman "Golmanov strah od penala", koji je ušao u školsku lektiru, ekranizovao je Vim Venders, a Handke je napisao scenario i za čuveno ostvarenje ovog reditelja "Nebo nad Berlinom". Rođen je u Grifenu u Koruškoj 6. decembra 1942. godine. Odrastao je u Istočnom Berlinu i Grifenu, a studije je započeo u Gracu. Prvi roman "Stršljeni" objavio je u ljeto 1965, pa napustio fakultet da bi se potpuno posvetio pisanju. Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. godine i Srpske akademije nauka i umjetnosti od 2012. godine.

Priznanje za književnost za prošlu godinu danas je primila Olga Tokarčuk, a nagrada joj je dodijeljena zbog "narativne imaginacije i enciklopedijske strasti koja predstavlja život kao prelaženje granica".

Dodjeljivanje nagrade Tokarčukovoj odgođeno je prošle godine usljed skandala koji je pogodio Švedsku kraljevsku akademiju.

Prethodno je dodijeljena Nobelova nagrada za doprinos psihologiji za 2019. godinu koju su primili Vilijam Kejlin, ser Piter Retklif i Greg Semenca.

Priznanja za hemiju Švedske kraljevske akademije za dodjelu Nobelove nagrade uručena su Džonu Gudinafu, Stenliju Vitingemu i Akiri Јošino.

Nobelova nagrada za fiziku uručena je Džejmsu Piblsu, Majklu Mejoru i Didjeu Kelou.

Nobel za doprinos ekonomiji dodijeljen je Abidžitu Banerdžiju, Ester Duflo i Majklu Kremeru.

Ranije danas, održana je i ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir koja je uručena premijeru Etiopije Abiju Ahmedu.

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ti

Čestitke za gospodina Petera.

Zoki

Kakva ekipa na jednoj strani: Peter Handke, Vim Venders, Bob Dilan, Emir Kusturica i Srbija a na drugoj strani Hrvatska, Albanija, Turska Sjeverna Makedonija i bosna hahahahahahahahahaha, opet se istorija za***ava sa inzinjering nacijama

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop