• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedmi dan Fedre: Predstava iz Laktaša, pa okrugli sto

Autor mondo.ba

Posljednjeg takmičarskog dana 48. Teatarskog festivala BiH FEDRA u Bugojnu igrao je Amaterski dramski studio "DASKE" iz Laktaša, a održan je i interesantan okrugli sto...

 Sedmi dan Fedre: Predstava iz Laktaša, pa okrugli sto Izvor: Fedra, Mondo

Posljednjeg takmičarskog dana 48. Teatarskog festivala BiH FEDRA u Bugojnu, igrao je Amaterski dramski studio "DASKE" Laktaši, sa predstavom "ČEKAONICA ZA BOLJE SUTRA" (Marina Vujčić).

Predstava se bavi pitanjem prolaznosti života, straha i iščekivanja najgoreg. Koliko zapravo poznajemo ljude oko nas, one s kojima dijelimo postelju ili one koje svakodnevno vidimo na televiziji? Šta nam je zajedničko? Živimo li život ili nešto neprestano čekamo? Šta se dešava kada ono nešto "dođe"? Da li obećava sreću? "ČEKAONICA" nas uči da ono naizgled lijepo umije da otruje, a ono otrovno da pomogne.

Režiju potpisuje Ognjen Todorović, mladi glumac i režiser, a glumački ansambl čine Bojana Radić, Dragan Golubović, Anđela Rakočević, Stefan Balaban, Anđela Popadić, Ognjen Todorović, Dunja Vujatović, Milan Radić.

Na posljednjem okruglom stolu ovog festivala, publika i stručni žiri su diskutovali o predstavi i dijelili svoja mišljenja, pohvale, savjete i sugestije.

FESTIVAL NASTAO JOŠ 1949. GODINE

Posljednji dan 48. Teatarskog festivala BiH FEDRA započeo je okruglim stolom "Festival FEDRA: jučer, danas, sutra" na kojem se razgovaralo o značaju i perspektivi festivala. Moderator je bila Adna Rizvan, PR festivala, a prisustvovao je načelnik opštine Bugojno, direktor festivala, organizacioni odbor, selektor, stručni žiri i mediji.

Izvor: Fedra, Mondo

Prije svega, razgovaralo se o nastanku samog festivala, činjenici da od 1949. godine postoji, a da ove godine broji svoju 48. realizaciju. Istakla se važnost i tradicija ovog festivala koji okuplja amaterska pozorišta Bosne i Hercegovine, vjernu bugojansku publiku, pozorišne profesionalce i sve zaljubljenike u pozorišnu umjetnost.

Načelnik opštine Bugojno Hasan Ajkunić, kao i direktor festivala Mirza Idrizović, naglasili su i pokrenuli diskusiju o budućim planovima rasta i razvoja FEDRE i prepiremama za budući, jubilarni, 50. Teatarski festival BiH FEDRA.

Predsjednica Teatra FEDRA Bugojno, partnera ovog festivala, Senada Milanović, podsjetila je da je sam festival poprimio regionalni okvir, te da se u budućnosti treba raditi i na profesionalnim koprodukcijama, kao i da se saradnja može ostvariti unutar cijelog Srednjobosanskog kantona.

Slađana Zrnić i Enes Salković, članovi stručnog žirija 48. Teatarskog festivala BiH FEDRA, prije svega su pohvalili cjelokupnu organizaciju festivala na kojoj, kako kažu, mogu da pozavide i mnogi profesionali teatarski festivali. Ističu da Bugojno i sam festival imaju vrlo edukovanu i zrelu publiku i da pored domaćinske atmosfere imaju izuzetno prijatnu i pozitivnu energiju i klimu. Takođe, odlična je i ideja koprodukcije svih amaterskih pozorišta u sklopu ovog festivala koja bi im dala dodatni vjetar u leđa, te da se već sada ista trebaju motivisati da rade i spremaju svoje predstave. Zadovoljni su i pozitivno iznenađeni ovogodišnjom selekcijom, interaktvnim okruglim stolovima, ali i podrškom festivalu od strane vlasti opštine Bugojno.

Kroz vrlo kvalitetnu diskusiju svoje prijedloge i mišljenja dali su i Vahid Duraković, Sead Đulić, Nedžad Milanović, i drugi. Posebno se pridala značaju i ideja o konačnom formiranju poluprofesionalnog ili profesionalnog pozorišta u Bugojnu, na čemu se treba početi intenzivno raditi.

Tokom okruglog stola iznesene su mnoge pohvale za ovaj festival i dosadašnji rad i kvalitetni prijedlozi za budućnost.

U ponedjeljak, 20. jula zatvara se 48.Teatarski festival BiH FEDRA 2020 svečanom dodjelom nagrada i gostujućom predstavom "CRNI KOS" (Sarah Sarić i Damir Čobo).

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop