Glavni sastojak je biljka koju inače koristimo u suvom obliku!
Nutricionistkinja Serena Pun kaže da je ovaj čaj njen izbor kada je u pitanju jačanje imuniteta na prirodan način.
Sadrži med i limun, ali i biljku koju često koristimo u suvom obliku. Svježa majčina dušica bogata je esencijalnim uljima koja sadrže antioksidante, flavonoide, i moćan je borac protiv simptoma prehlade kao što su kašalj i premor.
Potrebna su vam samo tri sastojka, ako ne računamo vodu. Važno je da majčina dušica bude svježa, a ne sušena, iako postoje i kupovne kesice sušene biljke za čaj, mnogo je blagotvornija za zdravlje ako koristite svježu!
Svježa majčina dušica
Med
Limun
Tri grančice svježe majčine dušice prelijte šoljom ključale vode. Ostavite pet minuta poklopljeno, zatim procijedite i pustite da se prohladi. Iscedite u šolju sok polovine limuna i dodajte veliku kašiku meda.
Med podstiče imune ćelije, sprječava nastajanje citokina koji podržava upalne procese, a vitamin C iz limuna jedan je od najvažnijih saveznika našeg imuniteta.