Sjemenke suncokreta obiluju hranljivim materijama, ali svi ti nutrijenti se gube ukoliko se tretiraju na visokim temperaturama.
Ali ono što malo ko zna jeste da prekomjerna konzumacija sjemenki može da dovede do gojenja.
Da li je bolje jesti pečeno ili sirovo sjeme?
Prema stručnjacima, više hranljivih sastojaka čuva se u sirovom sjemenu. Izvor su zdravih masti, vlakana i lako svarljivih proteina. Preporuka je da se sjeme suncokreta (prethodno očišćeno) opere i osuši prije jela.
Ako ih pečete, preporuka je da ih stavite na 15-25 minuta u rernu na temperaturu od 120-160 stepeni C. Na ovaj način će se u većoj mjeri sačuvati korisne elemente i masti.
Hranljivi sastojci u sjemenu suncokreta
Sjeme suncokreta sadrži veliku količinu vitamina E, bogato je vitaminima B (B1, B2, B5, B6, B9) i niacinom, koji obezbjeđuje normalno funkcionisanje nervnog i digestivnog sistema i sprečava starenje kože.
Pored toga, sjeme suncokreta je bogato mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje imaju sposobnost snižavanja nivoa holesterola u krvi i mogu da zaštitite od bolesti srca.
Kako pečeno sjeme može da naškodi?
Stručnjaci kažu da je veoma važno obratiti pažnju gdje se sjemenke čuvaju, jer ako se nepravilno skladište, dolazi do procesa oksidacije i javlja se užegli ukus. Takođe, stručnjaci upozoravaju da prilikom prženja mononezasićene i polinezasićene masti mogu da oksidiraju, posebno ako se sjeme prži na visokim temperaturama. Oksidacija dovodi do stvaranja štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na ljudsko tijelo.
Ko bi, ipak, trebalo da ga izbjegava?
Ne samo prženo, već i sirovo sjeme suncokreta se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa gastritisom, čirevima i bolestima crijeva, kolitisom. Takođe, ne preporučuje se osobama koje žele da smršaju jer svega 100 g ove namirnice ima 601 kcal.