• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bomba za imunitet: Jogurt i kiseli kupus zdraviji od lijekova

Autor Dragana Božić

Fermentisane namirnice, kao što su turšija i jogurt, ne jačaju samo imunitet već smanjuju i upalne procese u tijelu.

 jogurt i kiseli kupus za imunitet Izvor: YouTube/SweetAdjeley

Upale su normalni dio procesa zacjeljenja nakon povrede ili bolesti, ali hronična upala povećana je sa rizikom od brojnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, astma ili reumatoidni artritis.

Naučnici su istraživali da li ishrana može da umanji upalne procese, koji se inače tretiraju lijekovima. Došli su do zanimljivog otkrića.

Studija sprovedena na Univerzitetu Stenford pokazala je da unošenje fermentisanih namirnica, kao što su jogurt, kiseli kupus, kefir, turšija i druge, umanjuje upalne procese u tijelu.

"Želimo da utvrdimo vezu između mikrobiote koja utiče na ostatak tijela, na imunitet i raznovrsnost mikroorganizama u utrobi koji na njega direktno imaju direktno dejstvo", rekla je dr Elena Ivanina, načelnica odjeljenja gastroenterologije bolnice Lenoks hil u Njujorku.

Upala podrazumijeva da će imuni sistem osloboditi antitijela i proteine, zajedno sa pojačanim protokom krvi, kako bi pomogao tijelu da se zaliječi. Kratkoročno upala pomaže taj proces, ali dugoročno može da ugrozi i zdravo tkivo i napravi štetu koja dalje vodi u bolesti.

"Kada se imuni sistem ne umiri, može napraviti kolateralnu štetu i tada nastaju hronične upalne bolesti", rekao je dr Ken Kedvel, profesor mikrobiologije.

Učesnici studije podijeljeni su u dvije grupe. Tokom deset nedjelja, jedna grupa je dodala fermentisanu hranu ishranu, a druga hranu bogatu vlaknima. Mjerene su ćelije imunog sistema i proteini koji ukazuju na upale.

U grupi koja je jela turšiju i jogurt, nivo 19 proteina se spustio kao i odgovor četiri tipa imunih ćelija. Porastao je broj vrsta mikroorganizama koje su imali u sistemu za varenje.

Grupa koja je jela hranu bogatu vlaknima, za koja se isto kaže da pomažu imunitet, nije, međutim, pokazala iste rezultate. Mikrobiom je ostao stabilan ali odgovor imunog sistema nije bio umanjen.

"Uzimanje hrane bogate probioticima može da podešava imuni sistem i pomaže mu da se bori protiv upale", saopštili su autori studije.

Naučnici koji su sproveli studiju podvlače, ipak, da hrana ne može da zamijeni lijekove ukoliko vam je potreban tretman zbog hronične upale.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop