• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 namirnica koje imaju više vitamina C nego narandže: Evo zašto je dobro da ih uključite u ishranu

Autor Nataša Zlatković

Pročitajte koje namirnice su najbogatije vitaminom C i zašto je važno da budu dio ishrane vaše porodice.

 Namirnice koje imaju najviše vitamina C Izvor: Shutterstock

Vitamin C ima jako važnu ulogu u opštem zdravlju i jačanju imuniteta. Kada se pomene ovaj vitamin, većina prvo pomisli na narandže i zaista ga ovo voće sadrži, oko 70 miligrama u jednoj narandži.

Međutim, ono što mnogi ne znaju je da ga u nekim drugim namirnicama ima i mnogo više.

1. Šipurak – u 100 gr ima 550mg vitamina C

Ove bobice sadrže 10 puta više vitamina C od citrusa. Da bi plodovi ispustili maksimum hranljivih materija u vodu, a vitamini ne bi bili uništeni, ne treba da ih kuvati. Blago izgnječen šipurak prelijte kipućom vodom, ostavite na vatri oko tri minuta, zatim ostavite poklopljeno da stoji 15 minuta i procedite. Ali ovaj metod nije najbolji.

2. Crvena i zelena paprika – u jednoj paprici 312mg vitamina C

Paprika, dakle, ima oko tri do četiri puta više vitamina C nego narandža. Ovo povrće takođe sadrži i vitamina A koji je važan za zdravlje očiju.

3. Crna i crvena ribizla – u 100 gr sadržii 200mg vitamina

Šaka ovog bobičastog voća sadrži više vitamina C od limuna i narandže. Zbog toga je snažan antioksidans, odnosno štiti krvne sudove od upale i usporava proces starenja. Pored toga, ribizla je korisna za dijabetičare. Čajevi sa ribizlom podržavaju rad gastrointestinalnog trakta, dobro djeluju kod bolesti grla i prehlade.

4. Brokoli – u 100gr ima 130mg vitamina C

Ovo povrće iz porodice krstaša sadrži oko 130 mg vitamina C, kao i veliku količinu vlakana uz samo 30 kalorija po porciji. Da biste sačuvali što više hranljivih sastojaka iz brokolija savet je da ga ne kuvate odnosno da ga kuvate na pari ili pečete.

5. Kivi – u jednoj voćki oko 70mg vitamina C

Porcija kivija (okvirno to su dva kivija) sadrži 137mg vitamina C. Ovo ukusno voće je takođe bogato kalijumom i bakrom.

6. Kelj – oko 80mg vitamina C

Pored dvostruko većeg preporučenog dnevnog unosa vitamina A i sedam puta veće količine vitamina K, porcija sirovog povrća obezbjeđuje vam 80 mg vitamina C. Ovo povrće takođe daje značajnu dozu minerala i masnih kiselina, piše parents.ru.

7. Sok od grejpfruta – 250ml oko 70mg vitamina C

Kao i sve citrusne voćke, i grejpfrut je bogat vitaminom C, kao i vitaminima A, D, B, mineralima uključujući magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, cink i bakar. Zahvaljujući tom obilju vitamina i minerala, grejpfrut ima nevjerovatan efekat na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, bubrege i kosti.

BONUS VIDEO:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE

klikni za zvuk

Pogledajte

00:40
NAJLAKŠE OVAKO: Za pola minuta oljuštite i isecite NAR! Otkrivamo vam TRIK (VIDEO)
Izvor: Amtv
Izvor: Amtv

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop