Šta se nalazilo na meniju na banketu u Stokholmu?
Švedska kraljevska akademija objavila je meni koji se sinoć našao pred nobelovcima i drugim visokim zvanicama na banketu u Stokholmu.
Posle dodele Nobelovih nagrada, ceremonija se iz Koncertne dvorane preselila u stokholmsku Gradsku kuću, gde se održava svečani banket.
Banketu osim kraljevske porodice i ovogodišnjih laureata, prisustvovali su i članovi švedske vlade, bivši dobitnici Nobelove nagrade i članovi Nobelovog komiteta. Banketu su prisustvovali i diplomatski predstavnici u Švedskoj.
Švedski kralj Gustav uručio je Nobelovu nagradu za književnost Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk.
Meni svečanog banketa držao se u tajnosti do zvaničnog početka večere koja je održana u 19 časova. Nazivi jela su ispisani na francuskom, engleskom i švedskom jeziku.
Za predjelo je služen kavijar, dok se za glavno jelo na stolu našla punjena patka sa krompirima posluženim sa karamelizovanim lukom. Za dezert, nobelovci i ostale zvanice mogli su da uzmu mus od malina, čokoladni mus, krem i sorbe od malina. Objavljena je i selekcija vina, i ostalih pića koja su gosti mogli da izaberu.
Nobelove nagrade se, inače, dodeljuju 10. decembra jer je Alfred Nobel, pronalazač i proizvođač dinamita, po kome priznanja nose ime, preminuo na taj dan 1899. u Sanremu.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.