Evo koje namirnice jačaju imunitet tokom zime!
Niko ne voli kada je bolestan, mora da miruje i pije lijekove. Prehlade i grip najčešći su tokom zime, te su nam uvijek dobro došli savjeti kako da se izborimo sa njima. Imunolog dr Džena Makašai otkriva nekoliko korisnih savjeta koji će nam pomoći da ostanemo zdravi tokom hladnih mjeseci. Prvi savjet je prilično jednostavan - jesti sezonske namirnice.
Doktorka objašnjava da je to zato što su biljke pod uticajem kraćih dana i nedostatka svjetlosti kao i mi, pa su bogatije hranljivim materijama.
"Naše blagostanje se prepliće sa promjenama godišnjih doba. Baš kao što se prilagođavamo promjenama temperature i dnevnog svjetla, tako se prilagođavaju i biljke koje jedemo. Zbog toga se svjesno trudim da uskladim svoju ishranu sa godišnjim dobima“, objašnjava doktorka za "People".
Kako se sunčeva svjetlost smanjuje, biljke prestaju da prave hranu i počinju da štede energiju da bi preživele do proleća. Njihove fitokemikalije su veće, na primjer, karotenoidi.
"Trenutno se fokusiram na sezonske proizvode kao što su tikve i bundeve, koje su bogate beta-karotenom (biljni vitamin A) i najbolje se apsorbuju sa izvorom masti", dodaje ona.
Kada je riječ o vitaminu C, imunolog savetuje namirnice koje su bogate njime. To uključuje kupine, kao i mandarine. Pečurke su takođe odlične za imunitet, prepune su beta-glukanom koji jača imunološku funkciju. Ona takođe savjetuje da zamijenite kafu sa biljnim čajevima kako biste bili dovoljno hidrirani, što nam tokom zimskim mjesece nedostaje.
(MONDO/T.B.)