• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgledaju zdravo, a zapravo su štetne za organizam: Doktorka otkriva koje namirnice treba da IZBJEGAVAMO

Autor Teodora Boškovski

Doktorka otrkiva koje namirnice treba da izbjegavamo!

 Koje kupovne namirnice ne treba jesti Izvor: Lepa i Srecna

Svi znamo da postoje zdrave i manje zdrave namirnice. Na koje treba da obratimo posebnu pažnju, u svom videu govorila je dr Midžin Braun. Ona je na društvenoj mreži TikTok objavila video o hrani koju treba izbjegavati. Riječ je o namirnicama koje se smatraju zdravim, a iz perspektive metabolizma to ustvari nisu.

“Sve te namirnice imaju ogroman glikemijski indeks nakon što ih pojedete. Što je veći uticaj na glikemiju, to je veći i uticaj insulina, a to nije dobro jer dovodi do insulinske rezistencije. Upravo je insulinska rezistencija osnovni uzrok svih bolesti povezanih s načinom života", rekla je doktorka pa pokazala grafiku bolesti koje uključuju bolesti srca, rak, masnu jetru, policistične jajnike, erektilnu disfunkciju, demenciju, migrenu, povišene tjelesne masnoće i dijabetes.

Prva hrana koju dr Braun ne odobrava jesu voćni sokovi. Oni ponekad imaju toliko šećera koliko i limenka gaziranog soka.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Čak i nezaslađena varijanta može da sadrži čak 26 grama ugljenih hidrata, što je oko šest kašičica šećera. Sve to s vrlo malo vlakana", objasnila je doktorka, prenosi b92. Sljedeće na redu su mango, ananas, banane i grožđe koji imaju jako puno šećera i treba ih tretirati kao desert, napomenula je doktorka. Slijedi ovseno mlijeko sa 15 grama ugljenih hidrata po šoljici.

"Da ne spominjem da su mnoge robne marke koje se kupuju u radnjama napravljene s konzervansima, gustinima i emulgatorima, a sve to nije dobro za zdravlje naših crijeva ili naše cjelokupno zdravlje", istakla je dr Braun. Na četvrtom mjestu su ovsene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdrav izvor vlakana.

"Jedna šoljica ovsenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljenih hidrata. Nije vrijedno toga, ljudi", poručila je. Na posljednjem mestu su pirinčane galete (koje podsjećaju na stiropor). U dvije galete nalazi se 70 kalorija, ali i 14 grama ugljenih hidrata i nedovoljno vlakana.

(MONDO/B92/T.B.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop