Evo šta kažu najnovija istraživanja - koje namirnice su zdravija zamjena za jaja?
Većina nas započinje dan jajetom, "na oko", kajganom ili jednostavno kuvanim. Jaja imaju brojne prednosti za zdravlje, hranljiva su, dugo drže sitost i bogata su vitaminima A, B6, B12, selenom. Vječita polemika se vrti oko toga - da li su jaja loša za holesterol ili povoljno utiču na njega? SZO predlaže ukupno 300 miligrama holesterola dnevno, a jedno veće jaje sadrži oko 185 miligrama.
Međutim, ispostavilo se da je za doručak bolje pojesti šaku orašastih plodova nego jaje. Naučna studija objavljena u časopisu "BMC Medicine" razmatrala je prednosti zamjene sa životinjskih na biljne proizvode, otkrila je da zamjena jajeta za 25 do 28 grama orašastih plodova može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za punih 17 odsto.
Iako brojni stručnjaci veruju da je potrebno više dokaza da bi se utvrdilo da li je holesterol koji se nalazi u jajima loš ili ne za zdravlje srca, podrazumijeva se da su orasi efikasni kada je u pitanju snižavanje holesterola, što znači da predstavljaju odličnu jutarnju alternativu.
Takođe, zamjena jajeta orašastim plodovima ili cjelovitim žitaricama rezultirala je, međutim, manjim rizikom i od razvoja dijabetesa tipa 2. Rezultati pokazuju i da zamjena maslaca maslinovim uljem može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za četiri odsto.
Ljudi koji su zamijenili 50 grama prerađenog mesa istom količinom mahunarki, poput sočiva, leblebija i pasulja, imali su 23 odsto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili smrti od istih. Rizik im je bio 27 odsto manji ako su pojeli 28 do 50 grama orašastih plodova umjesto prerađenog mesa.
BONUS VIDEO
(MONDO)