Paradajz je omiljena salata za mnoge, što ne čudi kad znamo koliko je ukusan i osvježavajuć. Mnogima je, uz malo sira, idealna večera za ljetne vrućine.
Paradajz je veoma zdrav - sadrži vitamine i minerale, kao i antioksidanse koji ga čine odličnim dodatkom za svaki obrok. Međutim, neke osobe bi ipak morale da ga izbjegavaju ili bar da budu oprezni u pogledu količine.
Paradajz smeta osobama sa refluksom (GERD)
Paradajz je kisela namirnica koja može da pogorša stanje osobama koje pate od gorušice. Refluks stomačne kiseline u jednjak izaziva bol, a od paradajza on može da bude još jači. Zato smanjite količinu ovog povrća i konsultujte se sa doktorom o drugim korekcijama u ishrani.
Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić JelisavacParadajz može da pojača simptome iritabilnog crijeva
Pacijenti sa iritabilnim kolonom često su osjetljivi na neke vrste namirnica. Među njima su određeni šećeri, kao što je fruktoza, hrana sa dosta vlakana, ali i paradajz. Prema istraživanju objavljenom u Svjetskom časopisu za gastroenterologiju, veće količine paradajza mogu biti okidač jačih stomačnih tegoba, pa treba biti oprezan.
Paradajz sadrži histamin
Netolerancija na histamin znači da osobe koje imaju ovakav problem nemaju mogućnost da razlože i metabolišu histamin. Kod njih paradajz može da izazove glavobolju, zapušen nos, svrab na koži ili stomačne tegobe.
(MONDO/Lepa i srećna)