Nedovoljno žvakanje, brzo gutanje, pa čak i razgovor tokom jela su glavni uzroci akumulacije vazduha u stomaku što rezultira nadimanjem.

Nadimanje stomaka nije samo neprijatnost koja vas sprečava da za večeru obučete omiljene farmerke, već vam može izazvati i veliku nelagodnost.
Ponekad znate tačno šta je izazvalo nadimanje, kao što je obimna večera koju ste upravo pojeli, ali ponekad uzrok nije tako jasan.
U nastavku vam donosimo namirnice koje najčešće izazivaju nadutost stomaka.
Ako hranu ne žvaćete dobro, žvaćete i vazduh koji će ostati zarobljen. Osim što ćete lakše žvakati, spriječićete i nadimanje ako jedete manje hljeba i peciva.
Bilo bi pametno izbjegavati slanu hranu i slatka gazirana pića koja sadrže vazdušne mjehuriće.
Iako sirovo povrće sadrži više hranljivih materija, ako ga prokuvate, brže ćete ga svariti i spriječiti nadimanje.
Pored slane i masne hrane, pržena hrana posebno usporava varenje i ostavlja osjećaj težine u stomaku. Ali, među najčešćim uzrocima nadimanja je netolerancija na laktozu ili nemogućnost varenja šećera koji se nalazi u mliječnim proizvodima. Ali čak i kod onih koji nemaju ovaj problem, mlijeko često izaziva nadimanje.
Iako su na listi povrća koje najčešće izazivaju nadimanje repa, kupus, karfiol, pasulj, sočivo, brokoli, to ne znači da ih treba potpuno isključiti iz ishrane. Jednostavno smanjite njihovu potrošnju i kombinujte ih sa onima koji ne izazivaju taj neugodan osjećaj.
Jedite bijeli luk, ali i ananas
Smanjićete nadimanje ako redovno jedete bijeli luk, kao i ananas i grejpfrut, koji takođe ublažavaju osjećaj težine u digestivnom sistemu.
Konzumirajte jogurt i mliječne proizvode koji sadrže visoke koncentracije probiotika, odnosno 'dobrih' bakterija koje olakšavaju varenje i ubrzavaju metabolizam.
Vježbanje najmanje 30 minuta dnevno ubrzava varenje i uklanja višak tečnosti iz organizma.
(Wanted/Mondo)