• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marsov rover na Apple pogon: Procesor star 20 godina predvodi ekspediciju na Marsu

Autor Siniša Stanić

Vaš telefon je 100 puta brži Marsovog rovera

 Marsov rover na Apple pogon: Procesor star 20 godina predvodi ekspediciju na Marsu Izvor: MONDO / NASA

Perseverance je rover – najnaprednija mašina koja je ikad sletela na Mars, koji nam redovno šalje prelepe slike direktno sa Crvene planete.

Međutim, ako ste pomislili da je srce ove kompleksne mašine najnoviji Core i9 procesor – prevarili ste se. Procesor koji pokreće Perseverance je specijalna verzija PowerPC 750, jednojezgarnog procesora na 233 MHz, koji se nalazio u čuvenom „Bondi blueiMac računaru iz 1998. Operativni sistem koji rover koristi je Linux, kako bi opterećenje procesora bilo svedeno na minimum.

iMac
Izvor: MONDO / Apple

Ovaj čip je malo izmenjen u odnosu na svoj original u smislu da poseduje specijalnu zaštitu od radijacije, kako bi izdržao rad u traženim uslovima. Primera radi, Najjači Snapdragon 888 čipset poseduje osmojezgarni procesor koja rade u rasponu od 1,8 do 2,84 GHz. Novi Apple A14 Bionic čip koji pokreće iPhone 12 poseduje 11,4 milijardi tranzistora, dok PowerPC 750 u Perseverance roveru ima „samo“ 6 miliona, što je skoro 2000 puta više. Da ne govorimo o najnovijim Intel Core i9 10-jezgarnom procesoru na 5,3 GHz.

Postoji dobar razlog zbog čega su se inženjeri NASA odlučili upravo za PowerPC 750. Marsova atmosfera ne štiti površinu od radijacije i čestica iz Zemljine atmosfere, što znači da malo jači udar može da ošteti osetljivu elektroniku, a što je kompleksniji čip, to je osetljivija elektronika. Dodajte tome udaljenost od 158 miliona kilometara i jasno je da nije baš jednostavno zameniti čip na Marsu ako nešto pođe po zlu.

IBM PowerPC 750
Izvor: MONDO / Wikipedia

Ovaj čip, sa zaštitom od radijacije pokreće i Curiosity rover, Fermi svemirski teleskop, Kepler teleskop i još nekoliko veoma bitnih svemirskih letelica. Iako Perseverance teško može da pokrene novu Angry Birds igru, njegov procesor na 233 MHz i 256 MB radne memorije sasvim su dovoljni za kompleksne zadatke koje ovaj rover obavlja na Crvenoj planeti.

Celu galeriju fotografija možete naći na zvaničnom NASA sajtu, a slike se ažuriraju čim pristignu nove

Javite nam koja slika sa Marsa vam se najviše sviđa

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS