• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone vlada tržištem: Već dvije godine je najpopularniji telefon na svijetu, ali je uspjeh kompanije Apple veći od toga

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ogromna konkurencija, ali iPhone je najpopularniji.

 iPhone vlada tržištem: Već dvije godine je najpopularniji telefon na svijetu, ali je uspjeh kompanije Apple veći od toga Izvor: MONDO / Apple

Kad je u pitanu broj isporučenih telefona na tržište tokom 2019. i 2020. godine zaključak je jasan - iPhone se najviše traži!

Tokom 2019. godine najpopularniji je bio iPhone XR, a odmah iza njega i iPhone 11, da bi 2020. godine taj model postao #1 na svijetu po broju isporuka.

iPhone 11 je na tržište tokom kovid godine isporučen u oko 65 miliona komada prema statistici kompanije Omdia, koja je prva izašla i sa rezultatima, koje su poslije potvrdile i druge kompanije, da je iPhone bio najprodavaniji telefon tokom četvrtog tromjesečja 2020, što je Apple kompaniju prvi put učinilo i brojem jedan na smartfon tržištu uopšte.

Tokom 2020. godine drugi najpopularniji i treći najpopularniji telefon bio je, pogađate - isto iPhone! iPhone SE 2020 isporučen je u oko 24 miliona komada, a iPhone 12 u 23 i nešto miliona. Zanimljivo je i to da je od 10 najpopularniji na listi iPhone zauzeo čak polovinu tj. pet pozicija. Tu su još na 7. mjestu iPhone 12 Pro Max i na 10. iPhone 12 mini. Prosto je nevjerovatno da je situacija takva i da nema iPhone 12 Pro telefona u Top 10, a da je tamo iPhone 12 mini, za koji se šuškalo da se proizvodnja drastično smanjuje zbog slabe popularnosti - to očigledno nije bila istina!

U 10 najviše isporučenih telefona još su četiri Samsung telefona - Galaxy A51 na 4. mjestu, slijedi ga Galaxy A21s i onda i Galaxy A01, pa na 8. poziciji i Galaxy A11 - i jedan Redmi telefon, model Note 9 Pro, koji se našao na devetom mjestu, a na tržište je isporučen u okruglo 15 miliona komada.

Da Apple kompaniji ide kao po loju pokazuje i prosječna cijena telefona - 826 dolara, što Android konkurencija nije mogla da dostigne. Prosječna cijena pet telefona u Top 10 najviše isporučivanih na tržište je svega 180 dolara. To je 4,6 puta manja prosječna cijena po telefonu, ako nekog zanima i taj podatak.

Još jedna sjajna vijest za Apple jeste to što je do pet telefona u Top 10 četiri iz tzv. flagship kategorije, a samo je iPhone SE 2020 “jeftin“ model te kompanije na listi.

I da neko ne pomisli da je prošle tj. 2019. godine bilo drugačije - iPhone je tad imao isto pet telefona u Top 10, ali je držao “samo“ prva dva top mjesta, na treće se tad plasirao Samsung Galaxy A10. I tokom ove godine je samo Apple imao flagship model u prvih 10 najpopularnijih i prosječna cijena Apple telefona je bila drastično veća, nego cijena Android telefona.

Ukratko - Apple zaista zna da igra ovu igru!

Apple event iPhone 12 premijera video (MobIT)
Izvor: Apple
Apple iPhone 12 video (MobIT)
Izvor: Apple
Apple iPhone 12 Pro i Apple iPhone 12 Pro Max video (MobIT)
Izvor: Apple

(MONDO / Omdia)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS