• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple pred sudijom bez dokaza? Vodili se logikom "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", pa se opasno opekli!

Autor Miloš Delević

Spor između kompanija Epic Games i Apple dalje traje, a u celu priču se uključio i Valve.

 Apple pred sudijom bez dokaza? Vodili se logikom "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", pa se opasno opekli! Izvor: MONDO / EPIC Store

Kompanija Apple pokušava da se na svaki način izbori sa kompanijom Epic Games.

Zbog toga su čak napali i direktnog rivala te kompanije, Valve, to jest hteli su da od njih dobiju potrebne podatke.

Naime, Apple je hteo da ta kompanija preda sve podatke vezane za njihovu popularnu platformu za video igre, u pitanju je Steam. Želeli su da saznaju godišnji performans te platforme, kao i detalje 436 naslova u njihovim prodavnicama, a sve kako bi im ti podaci pomogli da sračunaju ukupnu veličinu tržišta kompanije Epic Games. U teoriji, to bi pokazalo da postoji konkurencija.  

Kompanija Valve je odbila saradnju, tvrdeći da je Apple tražio veoma poverljive podatke koje bi napravile "izuzetan teret" na zaposlene. Treće stranke kontrolišu cene i digitalan sadržaj na Steam platformi, a Apple prosto koristi tu platformu kao prečicu ka tim podacima, istakli su iz kompanije Valve. 

Oni su se upitali i zašto toj kompaniji baš ti podaci trebaju, pošto se Valve ne takmiči na tržištu aplikacija za telefone, a nijedna od tih 436 igara ne spada u kategoriji igre za pametne telefone. Istakli su da kompanija Apple protivreči samoj sebi. Ranije su tvrdili da tržište uključuje platforme gde je Fortnite bio dostupan, a sada kažu da su fokusirani samo na svet telefona.

Sudija još uvek nije odlučio da li je na strani kompanije Apple ili Valve. Ukoliko Valve odluči da ne svedoči, Apple će ostati bez podataka za koje se nadao da će iskoristiti na suđenju. Zanimljivo da je Apple prvo tražio podatke više od 30.000 igara sa te prodavnice.

Osnivač i predsednik kompanije Epic Games, Tim Svini, je poprilično aktivan na društvenoj mreži Twitter: "Ekosistem kompanije Apple je osnovan na strahu i bolu. Strah od strane programera koji se boje da će Apple zgromiti njihovo poslovanje, i bol koji Apple demonstrara tako što kažnjava neslaganje, kao što su to uradili sa Fortnite na iOS uređajima i kao što su to pokušali da urade sa Unreal Engine" - napisao je on na svom nalogu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS