• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi Apple kompjuter na prodaju: Cijena 1,5 miliona dolara!

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ukoliko ste ikad poželjeli da posjedujete dio istorije, pogotovo kada je u pitanju tehnologija, sada je vaša šansa!

 Prvi Apple kompjuter na prodaju: Cijena 1,5 miliona dolara! Izvor: YouTube/ Printscreen/ Victoria and Albert Museum

Na platformi eBay se pojavio zaista interesantan oglas u kom stoji da se prodaje prvi proizvod kompanije Apple, u pitanju je računar Apple-1

Ako kojim slučajem imate nekoliko miliona viška, tačnije 1,5 milion dolara, vi možete biti ponosni vlasnik ovog parčeta istorije koji je i dalje funkcionalan.

Možda će vas zanimati

U pitanju je zaista "prava stvar" za sve kolekcionare zastarelog hardvera ili ljubitelje kompanije Apple. Čak je i priča njegovog nastanka dobra, postoji i film Steve Jobs (2013) u kom glumi Ešton Kučer. Naime, Stiv Voznijak je napravio ovaj računar, a Stiv Džobs je izrazio želju da ga komercijalizacije. Da bi platitili proizvodnju, Voznijak je prodao svoj HP-65 kalkulator, dok je Džobs prodao svoj Volkswagen kombi. 

Oglas ističe da ovaj Apple-1 zaista posjeduje sertifikat o autentičnosti, te da je upravo taj računar jedan od 50 koji su prodati u radnji ByteShop, jedna od prvih prodavnica elektronike, što znači da su na njemu lično radili Džobs i Voznijak . Što se tiče specifikacija ovog uređaja, on je posjedovao 8-bit MOS 6502 mikroprocesor koji radi brzinom 1MHz. Imao je 4 kilobajta (KB) memorije, koja je mogla biti proširena na 8 KB ili 48 KB zahvaljujući kartici za proširenje. Samo 200 ovakvih računara je napravljeno, a njihova početna cijena je u to vreme iznosila 666,66 dolara.

Decenijama kasnije, ovakav uređaj je dostigao vrijednost od 210.000 dolara, doduše takav Apple-1 je bio potpisan od strane Stiva Džobsa. U 2014. godini je ponovo prodat još jedan Apple-1, ovog puta za 905.000 dolara, što je rekord kada je u pitanju neki proizvod kompanije Apple.

Apple-1 (MobIT)
Izvor: The Henry Ford

(MONDO)    

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS