• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple je najveći na svijetu: Svi Android konkurenti iza iPhone 12

Autor Vesna Kerkez

Prvi put od kada se mjeri prodaja telefona Apple je proizvođač broj jedan!

 Apple je najveći na svijetu: Svi Android konkurenti iza iPhone 12 Izvor: MONDO portal/ScreenShot

Nevjerovatan uspjeh kompanije Apple u posljednjem tromjesečju 2020. godine, a prvom tromjesečju 2021. godine, jer Apple tromjesečja tj. kvartale računa malo drugačije.

Prema objavljenim rezultatima isporuka telefona, po podacima Omdia kompanije, Apple je prvi put bio najveći proizvođač telefona na svijetu tokom Q4 perioda 2020. godine (oktobar, novembar i decembar).

Možda će vas zanimati:

Ovi podaci poklapaju se i sa podacima IDC-a i drugim kompanijama, koje prate trendove na tržištu. Kompanija Apple isporučila je najviše telefona, gotovo 85 miliona i zauzela ubjedljivo prvo mjesto sa udjelom od 22 procenta, što je za gotovo 23 miliona telefona više od Samsung kompanije, koja je druga.

Samsungov udio na tržištu tokom posljednja tri meseca 2020. godine bio je oko 16 procenata.

Xiaomi je treći (47 miliona, 12%), VIVO četvrti (34,5 miliona 9%), OPPO peti (34,1 milion, 9%) i Huawei šesti (32 miliona, 8% udela na tržištu). Dalje se ređaju Realme, Motorola, LG i kod nas malo poznat konglomerat iTel.

Samsung i dalje #1 tokom cijele 2020.

Iako je Apple bio najbolji u Q4 globalno, Samsung je i dalje najveći proizvođač telefona kad se posmatra cijela godina.

Tokom 2020. Samsung je zadržao najveći udio na tržištu, koji je iznosio 20%, što je pad od oko 13 procenata u odnosu na 2019. godinu. Samsung je našao hit nišu u Galaxy A seriji, koja se prodavala odlično i zabilježila porast u svim dijelovima svijeta, ali je prodaja flagship uređaja bila manja od očekivane. Samsung smatra da će 2021. godina biti mnogo bolja za tu kompaniju, jer se tržište oporavlja, Galaxy S21 je imao dobar start, a biće predstavljeni i drugi flagship telefoni, koji će biti moguće i povoljniji tj. imaće i jeftinije varijante.

Apple je globalno drugi sa 16 procenata tržišnog udjela, što je porast od oko 4,6% godišnje. Huawei se vratio na treću poziciju s druge tokom 2019. i ima 15% tržišta uz pad od 21,6% u odnosu na posmatranu godinu. Xiaomi je broj četiri, sa 11% tržišta i rastom od 19,6% godišnje, a VIVO peti (8%, 2,5%).

Globalno posmatrano, pad isporuka mobilnih telefona je bio oko sedam procenata po podacima Omdia kompanije, ali je to daleko manje od projektovanih u na početku 2020. godine 20 procenata ili 12 posto pred kraj iste godine.

Tokom 2021. godine očekuje se da 5G bude glavni pokretač ubrzanja prodaje telefona i to posebno u jeftinijim segmentima oko 300 i manje evra.

(MONDO / Omdia)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS