• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popustila Apple zaštita: Opasan virus na novim računarima krade podatke korisnika!

Autor Vesna Kerkez

Dogodilo se i to!

 Popustila Apple zaštita: Opasan virus na novim računarima krade podatke korisnika! Izvor: MONDO / Apple

Apple računari važe za jedne od najbezbjednijih uređaja, zbog toga često možete čuti kako je Mac bezbedniji nego računar sa operativnim sistemom Windows.

Iako je to većim dijelom istina, posljednjih par godina se situacija promijenila, te sada imamo priliku da vidimo prvi malver koji napada Mac uređaje.

Pročitajte i ovo:

MacBook Pro, MacBook Air i Mac Mini izrađeni u ARM M1 čipsetu su debitovali na samom kraju prošle godine, a odlične performanse ovih uređaja su totalno odbacile negativne komentare o prekidu saradnje sa kompanijom Intel. Zbog takve odluke, pored novog hardvera su morali da naprave i novu verziju softvera koji se pokreće na M1 čipsetu.

Kreatori malvera su se isto tako adaptirali na tranziciju, a izvještaj bivšeg NSA istraživača Patrika Vordla ističe kako taj malver može lako da se adaptira kako bi se pokrenuo na M1 čipsetu. Ta maliciozna pošast je ekstenzija za internet pregledač Safari koji se zove "GoSearch22", originalno napravljen da radi preko Intel x86 čipseta, prenosi Xda-Developers.

U sebi sadrži Pirrit adware, koji prikazuje različite oglase i prikuplja podatke sa tog internet pregledača. Ovaj adware se prikazuje kao legitimna ekstenzija za Safari, a istovremeno skuplja podatke korisnika i prikazuje veliku količinu reklama i prozora koji iskaču (pop-ups), a koji otvaraju nove maliciozne stranice. Zanimljivo da je GoSearch22 dobio sertifikat 2020. godine u novembru od strane Apple Developer ID tima, ali da je ista posle toga opozvana.

Vordl dodaje da je ovaj malver još uvijek u svojoj ranoj fazi razvoja. Zbog toga je beskorisno koristiti antivirus i ostale zaštitne alatke pošto većina njih neće prepoznati da je u pitanju pošast. Za kraj je dodao da GoSearch22 najvjerovatnije nije jedini M1 malver, istraživanje kompanije Red Canary ističe da postoje još nekoliko malicioznih softvera koji se trenutno pregledaju.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS