• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčešće greške zbog kojih nam "crkavaju" telefoni

Autor Miloš Delević

Vodite računa o ovih nekoliko stvari i telefon će vam raditi pouzdanije i duže.

 Najčešće greške zbog kojih nam "crkavaju" telefoni Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ BRIGHT SIDE

Pametni telefoni nikada kao do sada nisu bili implementirani u našim životima, koristimo ih kod kuće, potrebni su nam za posao, često ih nosimo sa sobom kada idemo da treniramo i mnogo drugih primjera upotrebe jednog smartfona.

Oni su postali naši lični kompanjoni, te od njih zavisimo i više nego što bi to priznali.

Nesvjesno se nekad uopšte ne vodi računa o njima, iako nam oni pomažu svakodnevno. Često znamo da uporedim telefone sa patikama. Kada kupite nove patike, na početku uvijek vodite brigu o njima, trudite se da vam što duže traju zbog čega ih čistite više nego što bi to inače radili i obično ih skidate rukama. Po mom mišljenju, nove patike prestaju da budu nove jednom kada zgazite petu, a sve kako biste istu izuli. Tada se gubi osjećaj novog i prestajete da vodite računa o njima kao što ste to nekada radili.

Možda će vas zanimati

Da li imate prijedlog kada novi telefon gubi osjećaj novog? Da li je to kada ga prvi put bacite kako bi dodali vaš uređaj nekom ili je to onaj trenutak kada skinete zaštitnu foliju? Napišite nam vaše prijedloge, jedva čekamo da ih pročitamo!

Veoma je važno voditi računa o pametnom telefonu, kako pandemija koronavirusa i dalje vlada, potrebno je da ga što redovnije čistite, ali isto tako ne treba zapostaviti ni softversku higijenu, zbog čega ćemo vam ostaviti upustva kako očistiti telefon. U nastavku teksta ćemo se fokusirati na nekoliko grešaka koje ponavljamo, a koje mogu dovesti do potencijalnog kvara ili problema.

Propuštanje softverskog ažuriranja

Jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju zaštita mobilnog telefona je ta da posjedujete posljednju verziju operativnog sistema (OS). On prosto rješava sve potencijalne probleme, te popunjavaju sve sigurnosne rupe koje su pređašnje verzije imale (da ne govorimo da dobijate nove i poboljšane opcije). Iako nema garancije da se vaš telefon neće zaraziti sa posljednjom verzijom OS-a, telefon je podložniji propustima ukoliko radi na starijim sistemima.

Srećom, Android uređaji se uglavnom automatski ažuriraju, ali bi isto tako valjalo provjeriti da kojim slučajem nemate novu verziju operativnog sistema koji čeka da ga instalirate. U zavisnosti od modela, putanja do provere operativnog sistema može da se razlikuje, ali u suštini se ona nalazi u podešavanjima (Settings), pa na dnu same liste ćete naići na System and updates ili Software update. Tu možete pogledati da li imate poslednji, to jest najnoviji operativni sistem.

Ažuriranje aplikacija

Isti slučaj kao kod softvera, i zastarjele aplikacije mogu da dovedu do sigurnosnog propusta, zbog čega je potrebno da imate posljednje verzije istih. Najlakše je vaše aplikacije provjeriti u Google Play Store prodavnici aplikacija ukoliko koristite Android telefon. Uđite u tu aplikaciju i vidjećete da se pored pretrage nalaze tri crte, jednom kada kliknete na njih otvoriće vam se sa lijeve strane prozor. Izaberite prvu opciju My apps and games i vidjećete koje to aplikacije treba da se ažuriraju.

Pogrešno punjenje telefona

Nebrojano puta smo govorili o ovoj temi, zbog čega ćemo biti veoma kratki po ovom pitanju, ali ćemo vam i ostaviti šta kažu kompanije Huawei, Samsung i Apple po tom pitanju.

Korišćenje pogrešne zaštitne maske i ostavljanje telefona 

Dobra maska štiti, ali i produžava životni vijek vašeg telefona. Ukoliko koristite plastične najobičnije maske i u isto vrijeme punite telefon, vaš uređaj će se veoma brzo zagrijati, a svaka toplina dovodi do degradacije baterije. Isto tako je veoma važno čistiti telefon, ali i samu zaštitnu masku, jer prljavština koju maska skuplja često zna da završi u ulazima telefona, što dalje dovodi do toga da se odjednom pokvari telefon, odnosno da više ne možete da ga punite. Veoma je važno da nađete pravu masku za vaš model telefona.

Možda će vas zanimati

Kao što vašem telefonu i ostalim uređajima smeta izloženost vrućini, njima isto tako smeta i hladnoća. Jedna od velikih grešaka koju često znamo da ponovimo je to što ostavimo telefon u automobilu, a kako nerijetko zna da sunce prži do te mjere da ne možete ni da uhvatite volan, izlišno je govoriti kako tako nešto može da našteti uređaju.

Još jedna pogrešna navika je da stavljate telefon u torbe/tašne ili čak i džepove, a da ne provjerite šta se nalazi u njima. Ključevi, kovanice i drugi metali na koje prosto zaboravimo se često nalaze u našim džepovima, kako se sve pretura u pokretu, dogodi se da primijetite da vam je ekran ogreban upravo zbog nemarnosti koja je mogla da bude spriječena jednostavnom provjerom. 

Stalno uključeni Wi-Fi, BlueTooth i druge opcije

Hajde da zanemarimo to što vam crpe bateriju, već što su ove zaista korisne opcije nekada glavni uzroci što dolazi da propusta u zaštiti. Obavezno isključite da vam se Wi-Fi automatski povezuje na prve slobodne i nepoznate mreže, obratite pažnju da vam i BlueTooth nije stalno uključen, pošto je hakerima dovoljan radijus od 10 metara da pristupe vašim ličnim informacijama. Kada vam nije potrebna, isključite i lokaciju, aplikacije ne moraju da znaju kuda se sve krećete. Pogledajte koje to Wi-Fi besplatne mreže mogu biti štetne!

Instaliranje aplikacija i davanje dozvola

Ukoliko vidite u Play Store prodavnici aplikacije koje će vas sigurno zaštiti ili koje će sačuvati bateriju vašeg telefona, znajte da upravo one u većini slučajeva rade suprotno od onoga što tvrde. Google i Android nude korisnicima solidnu zaštitu, u suštini nema potrebe da nešto dodatno instalirate. Ako već imate želju za dodatnom zaštitom, uradite istraživanje, te od provjerene strane iz više izvora preuzmite zaštitu.

Izvor: iStock/Getty Images Plus/YakobchukOlena

Pored toga što vodite računa koje aplikacije koristite, morate da obratite pažnju i šta ste dozvolili toj aplikaciji da uzima od vas. Korisnici veoma rijetko čitaju uslove korišćenje (realno, ko ima vremena za tako nešto), a mnogi se neprijatno iznenade kada shvate šta popularne aplikacije uzimaju sve od korisnika. Zbog bezbjednosnih razloga je potrebno da vidite šta aplikacije koriste vašom dozvolom, pa ako procijenite da imaju previše ovlašćenja, iste možete da im oduzmete. Ukoliko se pitate kako to da uradite, u prošlosti smo pisali detaljna upustva na tu temu!

Posljednji savjet

Sa vremena na vreme restartujte vaš telefon! Mnogi korisnici ostavljaju svoj uređaj upaljenim duže vreme, ponovnim pokretanjem telefona pokreću se i svi programi od početka. Verujemo da ćete primetiti razliku u brzini i performansu.

Svakako postoji još grešaka koje su česte među korisnicima telefona, gotovo je izvesno da ćemo o njima pisati u budućnosti, baš kao što ćemo se prisećati starih. Do tada možete da nam u komentarima stavite do znanja na koje još greške korisnika treba da obratimo pažnju, da li se one dešavaju i vama, kao i koliko često. 

Da li ste pronašli neke svoje greške pri korišćenju telefona u ovom tekstu?

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS