• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga zašto treba bataliti Zoom: Popularna aplikacija ne koristi osnovnu zaštitu i prikuplja podatke korisnika

Autor Dragana Božić

Vrijeme je da pronađete alternativu!

 Zoom aplikacija sigurnost Izvor: SMARTLife / Zoom

Jedna od najpopularnijih aplikacija 2020. godine je bila Zoom, razlog za tako nešto može da se nađe u tome što je veliki broj ljudi radilo od svojih kuća zbog pandemije koronavirusa.

Ova aplikacija za video konferencijske pozive je mnogim kompanijama i korisnicima pomogla da održe sastanke u protekloj godini.

Ipak, Zoom je bio na udaru kritika zbog brojnih sigurnosnih propusta i ostalih problema sa bezbjednošću, a tom slučaju nije pomogla ni informacija da ta aplikacija prikuplja lične podatke korisnika. Iako Zoom koriste mnogi, možda je vrijeme da pronađete novu takvu aplikaciju, a ovi razlozi vas mogu ubijediti da je vrijeme za promjenu.

Zoom prikuplja i dijeli veliki broj podataka

Ukoliko niste stigli da pročitate uslove korišćenja ili ste ih jednostavno preskočili kao i mnogi, vjerovatno ćete se neprijatno iznenaditi sa činjenicom da Zoom prikuplja podatke korisnika. Pored elektronskih mejlova koje i dijele, oni prikupljaju i informacije koje se otpremaju putem video konferencija i razgovora. 

Još gore je ako ste prijavljeni na Zoom preko Facebook ili Google naloga, Zoom dobija pristup svim prikupljenim podacima koje su te kompanije skupile, prenosi MakeUseOf.

E2E enkripcija je isključena

Iako Zoom nudi end-to-end enkripciju (E2E) za vaše sastanke, ona nije automatski uključena. Ukoliko je ne osposobite, vaš sastanak će korisititi Zoom-ovu "unaprijeđenu enkripciju", koja nije bezbjedna kao E2E. Možete da uključite E2E u podešavanja, ali isto tako morate da unesete i potvrdite informacije o naplati, iako je E2E besplatan. 

Jednom kada osposobite E2E, više nećete moći da koristite pojedine opcije tokom razgovora. Drugi slični servisi nemaju ove restrikcije kada je upaljena E2E zaštita.

Zoombombing

Ukoliko niste upoznati sa ovim terminom, Zoombombing je kada neka nepoznata osoba nepozvana uđe u poziv, sve kako bi remetila isti svojim nedoličnim ponašanjem. Iako je tako nešto bilo veoma popularno na samom početku pandemije, ovakve stvari se dešavaju i godinu dana kasnije.

Zoom je pokušao da te probleme riješi sa lozinkama za grupe i "prostorom za čekanje", ali nije bilo uspjeha.

Zoombombing
Izvor: Good Morning America

Istorija obmana i pogrešnih poteza  

U februaru 2021. godine, FTC (Federal trade commission) je postigao nagodbu sa Zoom-om oko izvještaja da je ta kompanija navodno prekršila veliki broj sigurnosnih protokola. Zbog toga je Zoom morao da implementira nekoliko poboljšanja i promjena na svojoj platformi.

Prema tom izvještaju, Zoom je lažno tvrdio da nudi E2E enkripciju, a u stvari je nudio malo zaštite, čuvao je podatke video konferencija, čak je instalirao softvere na uređajima bez dozvole korisnika. Zaobilazeći takve mere bezbjednosti, Zoom i dalje može ostati na računaru čak iako ga je korisnik izbrisao.

Velike korporacije su zabranile upotrebu Zoom-a

U slučaju da vas prethodni razlozi nisu uvjerili, možda će to uraditi kompanije kao što su SpaceX, NASA i Bank of America koje su zabranile upotrebu Zoom aplikacije u svojim firmama.

Da li vi koristite Zoom?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS