• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više malicioznih domena nego ikada prije: Cyber kriminalci strpljivo čekaju pravo vrijeme za napad

Autor Milan Živanović

Domeni se ostavljaju da „sazrije“, što je dio strategije, a u septembru 2021. godine je lansiran cloud detektor koji bi trebalo lakše da ih otkriva.

 Više malicioznih domena nego ikada prije: Cyber kriminalci strpljivo čekaju pravo vrijeme za napad Izvor: Smart Life/ Pexels/ Tima Miroshnichenko

Svakog dana se registruje na hiljade novih domena, a najnovija istraživanja ukazuju na to da je među njima puno malicioznih.

Cyber kriminalci ih često registruju i po nekoliko godina prije nego što planiraju da ih iskoriste.

Možda će vas zanimati

Bezbjednosna firma Unit 42 se bavi istraživanjem uspavanih malicioznih domena, a nakon što se utvrdilo da su korišćeni tokom SolarWinds napada iz 2019. godine.

Domeni se ostavljaju da „sazrije“, što je dio strategije, a u septembru 2021. godine je lansiran cloud detektor koji bi trebalo lakše da ih otkriva.

Prema rezultatima istraživanja, 22,3% uspavanih domena predstavlja prijetnju – od toga 3,8% pripada domenima za koje je sa sigurnošću utvrđeno da su maliciozni, 19% onima koji su označeni kao sumnjivi, a 2% onima koji su obilježeni kao nebezbjedni za određena okruženja.

Razlog zbog kojeg cyber kriminalci ostavljaju domene da „ostare“ je taj što se tako smanjuje vjerovatnoća da budu blokirani, budući da imaju nekakvu istoriju online postojanja. U tek registrovane domene se više sumnja, jer su često maliciozni, pa ih sigurnosni sistemi često označavaju kao sumnjive. Eksperti ipak tvrde da je veća vjerovatnoća da su maliciozni oni koji godinama stoje po strani.

Kada se detektuje iznenadno povećanje saobraćaja, to je znak da je neki uspavani domen zapravo maliciozan. Kod normalnih sajtova se saobraćaj obično postepeno povećava, pa broj posjetilaca raste vremenom – što zbog reklama, što zbog toga što se vijest prenosi od usta do usta.

Sajtovi koje bi trebalo izbegavati
Izvor: Smart Life/ @The Infographic Show

Sajtovi s domenima koji nisu kreirani za legalne radnje obično imaju nepotpun sadržaj, te im nedostaju WHOIS podaci o registraciji. Sve je više ovakvih domene, koji se „probude“ nakon dvije godine, pa služe za phishing kampanje i druge maliciozne radnje.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS