• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven opasni malver: Ako se zarazite ne pomaže ni zamjena hard diska

Autor Marko Nešović

Bezbjednosni eksperti kompanije Kaspersky izdali su saopštenje u kojem se navodi da su otkrili jako opasan bootkit virus koji inficira UEFI firmver računara.

 Bootkit virusi MoonBounce hard disk Izvor: SmartLife / Unsplash / Yu Kato

Ono što čini novi virus, nazvan MoonBounce veoma opasnim je činjenica da se ovaj maliciozni softver ne ponaša kao drugi, slični virusi. Naime bootkit je specijalna vrsta malicioznog programa dizajnirana tako da se ubaci u najraniji mogući korak podizanja sistema kako bi kontrolisao sve etape startovanja OS-a.

Možda će vas zanimati

MoonBounce se ne krije u sekciji sistemskog drajva koja se zove ESP (EFI System Partition), gdje se nalazi UEFI kod, već inficira integrisanu SPI fleš memoriju na samoj matičnoj ploči. Ovo znači da, za razliku od klasičnih bootkit virusa, ukoliko ste zaraženi neće vam pomoći ni da reinstalirate sistem, a ni da fizički zamijenite hard disk ili SSD, jer virus ostaje u SPI memoriji ploče.

Plan MoonBounce napada
Izvor: SmartLife / Kaspersky

Jedini način uklanjanja ove pošasti je ponovo flešovanje ove memorije (veoma kompleksan proces) ili zamjena cijele matične ploče, što u slučaju laptopa znači kupovina novog.

Evolucija bootkit malvera

Kaspersky navodi da je MoonBounce treći UEFI bootkit koji su oni dosad vidjeli, a koji ima sposobnost da inficira i obitava u SPI memoriji matične ploče. Štaviše, navodi se da su istraživači pronašli još nekoliko UEFI bootkit virusa u posljednjih nekoliko mjeseci, što znači da su se napadači potpuno navikli na zamjenu BIOS-a UEFI sekcijom i maksimalno koriste sve njene potencijalne slabosti.

MoonBounce povezan sa kineskom APT41 grupom hakera

MoonBounce se koristi da omogući pristup inficiranom računaru i pokrene sekundarni maliciozni softver koji ima mogućnosti da manipuliše većinom parametara računara - od podataka do kontrole pojedinačnih komponenata kako hardverskih, tako i operativnog sistema.

Možda će vas zanimati

Kaspersky navodi da je MoonBounce za sad detektovan samo jednom, na mreži kompanije koja se bavi transportom, te da se pretpostavlja da je u pitanju djelo APT41 grupe zbog ostalih virusa koji su bili dio istog napada. Inače, APT41 je grupa sajber hakera, za koje se vjruje da koji često obaljaju poslove za kinesku vladu.

Evolucija Bootkit malvera
Izvor: YouTube / Virus Bulletin

MoonBounce i drugi malveri koji su pronađeni tokom napada na ovu mrežu komunicirali su sa istom serverskom infrastrukturom sa koje su dolazile instrukcije od APT41 grupe poznatije.

Misteriozna infekcija

Ono što ostaje nepoznanica je kako je bootkit inicijalno instaliran na mrežu. Kao bezbjednosna mreža protiv ovih virusa, koji će izgleda biti sve češće pretnje za mreže i računare Kaspersky eksperti predlažu regularno ažuriranje EUFI firmvera i aktiviranje BootGuard opcije. Pored toga, aktivacija famoznog TPM modula, jednog od preduslova za instalaciju Windows 11 operativnog sistema je preporučljiva, ukoliko je hardverski prisutan na mašini.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS