• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasan trojanac se širi preko Telegram aplikacije: Hakeri preuzimaju kontrolu nad uređajem i kradu lične podatke

Autor Dušan Volaš

Hakeri pronašli novi dom, a to je veoma popularna aplikacija za dopisivanje - Telegram!

       telegram hakerski napad virus trojanac toxiceye telegram bot Izvor: YouTube / Printscreen/ Hayls World

Popularna aplikacija za dopisivanje, Telegram je jedan od najvećih dobitnika nakon što je WhatsApp najavio nove kontroverzne uslove korišćenja.

Tamo gdje ima dosta korisnika je idealno mjesto za hakere da nađu potencijalne žrtve uz pomoć Trojanca koji se zove ToxicEye, a koji dozvoljava hakerima da kontrolišu nečiji nalog Telegram aplikacije, ali i sam uređaj. 

Istraživanje koje je sproveo Check Point Software Technologies napominje da ToxicEye može da instalira ransomware koji krade podatke iz računara žrtve.

"Protekla tri mjeseca, Check Point Research je vidio preko 130 napada koji su upravljani novim multi-funkcionalnim daljinskim pristupom, to jest Trojancem koji se zove ToxicEye. ToxicEye se širi preko fišing elektronskih adresa i sadrži maliciozan .exe podatak. Ukoliko korisnik otvori isti, ToxicEye će se instalirati na žrtvin računar i izvodiće razne radnje bez znanja korisnika" - ističu iz te kompanije.

Ovaj Trojanac se upravlja preko Telegram aplikacije, a cijeli proces počinje tako što hakeri prvo naprave Telegram bota. "Telegram bot nalozi su specijalni nalozi na daljinsko upravljanje sa kojim korisnici mogu da komuniciraju, da ga dodaju u razne Telegram grupe ili da traže zahteve direktno iz polja za unos kucanjem botovog korisničkog imena za Telegram" - otkriva ova kompanija koja prodaje softversku zaštitu, a prenosi BGR.

Trojanac je u stanju da:

  • Locira i ukrade lozinke, kao i informacije računara, istoriju pretrage i kolačiće
  • Posjeduje ransomware opcije koje enkriptuju i dekriptuju fajlove korisnika
  • Trojanac je demonstrirao sistem kontrole podataka, on može da izbriše i pošalje podatke ili da uništi PC proces, kao i da preuzme kontrolu nad Task Manager-om
  • Može da dostavi keylogger, ili da preuzme kontrolu nad računarom žrtve, što znači da može i da pravi audio i video zapis korisnikovog okruženja

Check Point napominje da korisnici mogu da se zaštite od ovih napada ukoliko prate osnovna pravila, među kojima su neotvaranje nepoznatih podataka i sumnjivih internet stranica, to jest linkova. 

"Telegram je u januaru 2021. godine bila najskidanija aplikacija, imala je više od 63 miliona instalacija i prešla je cilj od 500 miliona aktivnih korisnika mjesečno. Ova popularnost se isto tako proširila i na sajber-kriminal zajednicu" - zaključili su iz te kompanije.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS