• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi tvrde da je ovaj način punjenja telefona idealan - izbjegavajte ga!

Autor Dušan Volaš

Puniti bateriju telefona od 20% do 80% je idealno ukoliko želite da produžite njen radni vijek, ali evo zašto smatramo da to ne treba da radite.

 Zašto ne treba primenjivati 20 80 pravilo punjenja baterije Izvor: Unsplash

Punjenje baterije je nezaobilazni dio posjedovanja pametnog telefona. Kako su se dimenzije telefona povećavale, proizvođači su uporedo povećavali kapacitet baterija u svojim uređajima, pa korisnici danas ne moraju da ih pune tako često kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina.

Napuniti telefon je lako - sve što je potrebno da se uradi jeste da se uređaj poveže kablom sa punjačem ili da se postavi na bežični punjač, a nakon toga sačekati određeno vrijeme dok se ne dostigne željeni procenat. Ono što je teško jeste da se zdravlje litijum-jonske baterije održava na duge staze.

Litijum-jonske baterije u našim uređajima su komponente koje imaju ograničeno vrijeme trajanja - bilo da čuvamo telefon u fioci ili ga aktivno koristimo, one će vremenom degradirati. Brzina degradacije baterije nije linearna i u velikoj mjeri zavisi od načina korišćenja i načina punjenja, pa njen radni vijek isključivo zavisi od korisnika.

Šta je 20-80 pravilo

Prema brojnim studijama, kako bi duže vremena održavali zadovoljavajuće zdravlje baterije, najbolji način punjenja telefona je pomoću 20-80 pravila koje kaže da procenat napunjenosti baterije ne treba da padne ispod 20%, kao i da istu ne treba puniti iznad 80%.

Ovo pravilo ne važi samo za pametne telefone, već i za brojne druge uređaje koji koriste ovaj tip baterije, pa čak i električne automobile. Tesla preporučuje svojim kupcima da svoja vozila pune do 100% samo kada idu na duži put, a ukoliko ste imali priliku da koristite Apple laptop, sigurno ste primijetili da će računar prekinuti punjenje na 80% ukoliko ga često koristite na punjaču.

Ovo pravilo je apsolutno tačno i provereno, njegova primena će učiniti da performanse i kapacitet vaše baterije traju duže - a mi vas savetujemo da ga izbjegavate. Da, dobro ste pročitali.

Zašto ne treba primjenjivati 20-80 pravilo

Kao što smo već rekli, baterija će degradirati šta god vi radili, pa primenom 20-80 pravila samo odlažete neizbježno. Koliko ćete produžiti njen životni vek? Teško je reći, jer to zavisi od mnogo faktora, a kako naša upotreba uređaja i uslovi u kojima ga punimo nisu laboratorijski, ova brojka u nekim slučajevima može biti samo nekoliko mjeseci. Čak i da su u pitanju dodatne dvije godine radnog vijeka, a najčešće nisu, postavlja se prosto pitanje - koliko košta zamjena baterije?

Da li konstantna briga o procentima vrijedi tog novca koji ćete svakako jednog dana morati da izdvojite za novu bateriju? Naravno, govorimo o situaciji gde ćete telefon čuvati u svom posedu duže od dvije godine. Kupili ste uređaj da služi vašim potrebama, a ne da vi njemu budete rob!

Ne treba zaboraviti ni taj paradoksalni dio primjene 20-80 pravila, gdje da biste održali što veći maksimalni kapacitet baterije u budućnosti, vi u sadašnjosti izbjegavate procente od 0-20% i od 80-100%, čime sebi limitirate kapacitet na samo 60%.

Zato vas savjetujemo da se oslobodite te obaveze, punite svoj telefon samo kada mislite da je to potrebno, čak i preko noći, a kada za to dođe vrijeme, ako i dalje koristite isti uređaj, platite zamjenu baterije i nastavite kao da se ništa nije desilo.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Imam Samsung s serije preko 2 godine,punim ga do 85% pošto na njima ima ta opcija a svakodnevno sam na telefonu preko 6 sati zdravlje baterije mi je trenutno 95% Znači to što pišete nije tačno,vama je bitno da baterije crknu što prije da bi menjali telefon

RECENZIJE

TIPS & TRICKS