• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 mjesta na kojim ne treba da punimo svoje telefone

Autor Dušan Volaš

Prazna vam je baterija? Nemojte pogriješiti.

 6 mjesta na kojima je opasno puniti telefon Izvor: Unsplash

Svima nam se dešava da zaboravimo ili ne stignemo da napunimo telefon. Ovo može predstavljati pravi problem kada smo daleko od kuće. Srećom po nas, sve je više javnih mjesta koja će nam olakšati muke i dozvoliti da potpuno besplatno dopunimo bateriju.

Možda će vas zanimati

Ipak, iako nam javne stanice za punjenje mogu izgledati kao dobrodošlo rješenje, njihovo korišćenje nam može stvoriti ogromne probleme. Zašto? "Te stanice za punjenje i USB portovi se mogu lako modifikovati, ne bi li se kriminalcima omogućio pristup našim telefonima, uključujući instaliranje malicioznog softvera na uređaje", kaže Džejms Gopel, profesor sajber bezbjednosti na Univerzitetu Dreksel.

Evo koja mjesta su najopasnija za punjenje uređaja:

  1. Aerodromi
  2. Željezničke / autobuske stanice
  3. Turističke atrakcije
  4. Tržni centri
  5. Hoteli
  6. Kafići

Ove lokacije imaju veliku posjećenost, a kriminalci ih obožavaju jer mogu da dopru do ogromnog broja žrtava. Potrebno je, ipak, razlikovati četiri vida punjenja telefona na javnim mjestima i njihov nivo sigurnosti.

Najsigurniji metod punjenja jeste utičnica u koju ćete priključiti svoj punjač telefona (ako ga nosite sa sobom). Hakeri na ovaj način ne mogu da pristupe vašem uređaju, a čak i ako je utičnica oštećena, punjači naših telefona su odavno pametni, te je malo vjerovatno da baterija telefona može pretrpiti oštećenje.

Drugi najsigurniji metod punjenja je bežično punjenje. Razmjena podataka između telefona i bežičnog punjača je prosto "rukovanje", gdje uređaj kaže punjaču da može da počne punjenje. Naravno, potrebno je da vaš pametni telefon poseduje mogućnost bežičnog punjenja.

Preostala dva vida punjenja koja možete naći na javnim mjestima su USB port u koji ćete priključiti svoj kabl, odnosno već postojeći USB kabl koji ćete priključiti u svoj telefon. Upravo o ovakvim vidovima punjenja nas upozoravaju stručnjaci sajber bezbjednosti. Portovi i kablovi su česta meta kriminalaca, a kroz njih dolaze do svojih žrtava. Generalna preporuka je da ih izbjegavate, ali ako već morate da ih koristite, neka to ne bude na navedenim mjestima.

Pogledajte kako izgleda USB kabl koji ne može da se zamrsi:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS