• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najgori prvi kvartal u posljednih 9 godina: Isporuke telefona pale za 12%

Autor Dušan Volaš

Prva tri mjeseca 2022. godine su najgori prvi kvartal od 2013. godine, kada je isporuka telefona u pitanju.

 Isporuka telefona pala 12% u prvom kvartalu 2022 Izvor: Unsplash

Prema novom izvještaju firme Counterpoint Research, evropsko tržište pametnih telefona je u prva tri mjeseca ove godine registrovalo najnižu ukupnu isporuku u prvom kvartalu od 2013. godine. Isporuke telefona u regionu pale su za 12% u odnosu na prethodnu godinu, na samo 49 miliona u prvom kvartalu.

Samsung je zadržao svoju čelnu poziciju sa 35% udjela na tržištu, uprkos tome što je isporuka opala za 16% u odnosu na isti period prethodne godine. Apple je završio na drugom mjestu sa 25% kolača, ali je imao negativan rast od 6%.

Možda će vas zanimati

Obje kompanije su lansirale nove uređaje tokom ovog perioda - Samsung svoju Galaxy S22 seriju, a Apple iPhone SE model treće generacije.

Treće mesto zauzima Xiaomi, zahvaljujući svom udjelu u isporuci od 14%, ali je bio najveći gubitnik, jer su njegove isporuke pale za 36% u poređenju sa prvim kvartalom 2021.

Izvor: Counterpoint Research

Jedini od vodećih pet proizvođača sa pozitivnim rastom u Evropi u prvom kvartalu bio je realme. Firma je porasla za 67% u odnosu na prethodnu godinu, sa dva na četiri odsto.

Counterpoint je naveo niz faktora koji su doveli do kvartalnog pada, uključujući kontinuirani nedostatak komponenti, dodatna zatvaranja zbog pandemije u Kini, nazadovanje ekonomskih uslova, kao i rat između Rusije i Ukrajine. Očekuje se da će se situacija pogoršati prije nego što se poboljša, posebno u drugom kvartalu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS