• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefoni će ubiti fotoaparate: Kvalitet fotografija mobilnih senzora će prestići DSLR već 2024. godine

Autor Dragana Božić

Kompanija Sony je tokom poslovnog brifinga izjavila da vjeruje da će pametni telefoni u narednih nekoliko godina prestići DSLR fotoaparate po kvalitetu fotografija

 Mobilni telefoni će postati bolji od fotoaparata Izvor: Pexels

Japanski tehnološki gigant Sony vjeruje da će kamere pametnih telefona učiniti vrhunske DSLR fotoaparate zastarjelim u narednih nekoliko godina.

"Očekujemo da će fotografije uslikane telefonima premašiti kvalitet slike refleksnih kamera sa jednim sočivom u narednih nekoliko godina", rekao je Teruši Šimizu, izvršni direktor Sony Semiconductor Solutions, tokom poslovnog brifinga.

"Oko 2019. godine je rečeno da će tri elementa, baterija, displej i kamera, evoluirati u pametnim telefonima. Dok su prva dva tehnički zasićena, još uvijek postoje očekivanja da će kamera evoluirati", kaže Šimizu.

Jedan slajd tokom brifinga je otišao toliko daleko da se na njemu tvrdilo da se do 2024. godine "očekuje da će kvalitet fotografija premašiti ILC fotoaparate."

Proizvođači pametnih telefona, kao što su Sony i Samsung, su uložili velike količine novca u razvoj tehnologije senzora kamere. Tokom brifinga, Sony je govorio o svojoj tehnologiji dvoslojnih tranzistorskih piksela, koja će smanjiti šum pri slabom svjetlu i dodati poboljšanja dinamičkom opsegu.

Sony kaže da se porast kvaliteta u kamerama na pametnim telefonima svodi na napredak u AI obradi i kvantom zasićenju. Kompanija takođe kaže da će se veličina senzora slike na telefonima udvostručiti do 2024. godine.

Ako je neko sposoban da ispuni ovakva predviđanja, onda je to Sony. Čak 42% globalnog tržišta senzora kamere za mobilne telefone je u njihovom vlasništvu.

Štaviše, kompanije poznate po DSLR tehnologiji, kao što su Nikon i Canon, su i same priznale da DSLR nije budućnost. Kao rezultat toga, malo je vjerovatno da će DSLR potpuno izumrijeti, ali će ga entuzijasti i fotografi koristiti na isti način na koji se danas koriste analogni fotoaparati.

Anketa

Da li se slažete sa predviđanjima kompanije Sony?

  • Ne. DSLR će dugo imati svoju upotrebu

    33.33% (2)

  • Da. Tehnologija napreduje, nemam sumnje da će se to ubrzo desiti

    66.67% (4)

Da li se slažete sa predviđanjima kompanije Sony?

Rezultati

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS