• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tražite članak na internetu iz 2013? Postoji šansa da je NESTAO - razlog je jedan fenomen

Autor Dušan Volaš

Ako tražite neki članak na internetu iz 2013. godine, postoji šansa da je nestao.

 Zašto je 40 odsto članaka iz 2013. godine nestalo? Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Solen Feyissa

Istraživanje tink tenk organizacije Pew Research Centra u SAD-u otkrilo je da 38 procenata svih veb stranica na internetu koje su postojale 2013. godine više nije dostupno zbog fenomena koji se naziva "digitalno propadanje".

Kada su istraživači proširili vremenski okvir, otkrili su da otprilike četvrtina svih veb stranica kreiranih od 2013. do 2023. godine više ne postoji. Od ukupnog broja, osam odsto tih veb stranica kreirano je 2023. godine.

"Internet je nezamislivo ogromno skladište modernog života... ali čak i u momentu kada korisnici širom svijeta zavise od interneta zbog pristupa knjigama, slikama, vijestima i drugim resursima, ovaj sadržaj ponekad samo nestane iz vidokruga," navodi se u studiji.

Istraživanje definiše nedostupne linkove kao stranicu koja više ne postoji na host serveru (prikazuje poruku 404 not found).

Istraživači su prikupili nasumični uzorak veb stranica iz Common Crawl-a, organizacije koja indeksira internet i slobodno pruža svoje arhive i baze podataka podataka javnosti.

Oni su uzorkovali otprilike 90.000 internet stranica godišnje od 2013. do 2023. godine da bi vidjeli da li još uvijek postoje.

Našli su da na Vikipediji oko 54 procenata analiziranih stranica ima bar jedan link koji ne funkcioniše u dijelu sa referencama. Oko 23 odsto vijesti na sajtovima sadržalo je pokvaren link dok je 21 procenat vladinih stranica imalo isti problem. Istraživači su detaljnije ispitali vladine sajtove i otkrili da prosječna veb stranica ima 50 linkova u sebi, često ka sigurnim HTTP stranicama za više informacija.

Slična situacija bila je i u medijskoj industriji.

"Digitalno propadanje" se takođe dešava na društvenim mrežama, gdje je nešto manje od jednog od pet postova na Iksu (ranije Tviter) prikupljenih u realnom vremenu iz nasumičnog uzorka od 4,8 miliona postova bilo nedostupno duže od nekoliko mjeseci, bilo zato što je korisnički nalog obrisan ili je individualni post uklonjen.

Post na Iksu je bilo vjerovatnije da će nestati ako je bio napisan na turskom ili arapskom jeziku ili je dolazio sa naloga koji je imao "podrazumijevana podešavanja" poput generičke profilne slike ili biografije, piše Euronews.

(Mondo/Euronews)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS