• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Curili skrinšotovi uređaja: Hakovan proizvođač softvera za praćenje, ukradeni podaci žrtava

Autor Dušan Volaš

Aplikacija za praćenje pcTattletale je hakovana a interni podaci objavljeni su na veb sajtu same aplikacije. Haker je objavio poruku na veb sajtu pcTattletale, tvrdeći da je hakovao servere pcTattletalea.

 Hakovan proizvođač softvera za praćenje, ukradeni podaci žrtava Izvor: Shutterstock

Na veb sajtu proizvođača špijunskog softvera kratko su se nalazili linkovi za fajlove sa njegovih hakovanih servera, koji sadrže ukradene podatke pojedinih žrtava.

Haker nije rekao zašto je izvršio napad koji se dogodio nekoliko dana nakon što je istraživač bezbjednosti Erik Dejgl rekao da je otkrio i prijavio ranjivost u samoj aplikaciji, zbog koje cure skrinšotovi uređaja na kojima je instalirana aplikacija. Dejgl je rekao da nije objavio konkretne detalje greške jer je pcTattletale ignorisao njegove zahtjeve da poprave ranjivost.

Možda će vas zanimati

Haker koji je hakovao veb sajt pcTattletalea nije iskoristio ranjivost koju je pronašao Dejgl, već je rekao da je prevario servere da daju privatne ključeve za Amazon Web Services nalog.

Kompanija nije komentarisala incident a veb sajt je trenutno nedostupan.

pcTattletale je aplikacija iz kategorije koja se često nazivaju "stalkerware" ili "spouseware" zbog mogućnosti praćenja ljudi bez njihovog znanja, a vrlo često za praćenje supružnika. Ovakav softver je veoma sličan malveru. On omogućava osobi koja ga kupi i instalira da daljinski pregleda uređaj cilja (u ovom slučaju Android ili Windows) i podatke na uređaju sa bilo kog mjesta u svijetu. Softver šalje osjetljive podatke sa špijuniranog uređaja kupcu, uključujući podatke o lokaciji, poruke, evidencije poziva, dokumente i još mnogo toga. Ovakve aplikacije se često reklamiraju kao aplikacije za praćenje aktivnosti djece na internetu ili za praćenje kada su izvan kuće. Međutim, najčešće ga koriste ljubomorni ili nepovjerljivi supružnici.

pcTattletale kaže da aplikacija "nevidljivo radi u pozadini i da se ne može otkriti". Ovakve aplikacije su po prirodi skrivene i kao takve ih je teško otkriti i ukloniti.

pcTattletale je nedavno korišćen za kompromitovanje sistema za prijavu na recepciji u nekoliko hotela Wyndham širom Sjedinjenih Država, što je rezultiralo curenjem skrinšotova sa detaljima o gostima i informacijama o klijentima. Wyndham nije želeo da kaže da li je dozvolio franšiznim hotelima da koriste špijunski softver na svojim sistemima.

Ovo je najnoviji primjer proizvođača špijunskog softvera koji gubi kontrolu nad veoma osjetljivim i ličnim podacima koje prikuplja sa uređaja praćenih ciljeva. Posljednjih godina više desetina proizvođača ove vrste softvera je hakovano ili na drugi način je otkrilo privatne podatke žrtava, a u nekim slučajevima i više puta.

Na listi hakovanog špijunskog softvera je LetMeSpy (špijunski softver poljskog programera, koji je ugašen u junu 2023. nakon što su njegovi sistemi hakovani), TheTruthSpy, KidsGuard, Xnspy, Support King i Spyhide.

(Informacija/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS