• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz njega ništa "ne curi": Rusi počeli proizvodnju telefona koji jednim potezom prekida prikupljanje podataka

Autor Dušan Volaš

Ono zbog čega bi AYYA T1 trebalo da privuče kupce je posebna funkcija koja, zahvaljujući posebnom tasteru, hardverski isključuje kameru i mikrofon, sprečavajuči neovlašćeno prikupljanja podataka o korisniku

 Ruski pametni telefon Izvor: ayya.tech

Ruska državna tehnološka korporacija Rostec i telekomunikacioni operater Rostelecom konačno su, poslije više najava, pokrenuli proizvodnju novih pametnih telefona AYYA T1, za koje tvrde da su posebno zaštićeni od curenja podataka korisnika.

Telefon je korisnicima dostupan u dvije verzije: sa Android 11 i Aurora OS operativnim sistemima. Aurora je softver razvijen upravo od strane Rostelecom-a, čija je peta verzija, prilagođena zaposlenim ljudima, predstavljena krajem 2023. godine.

Pametni telefon AYYA T1 pokreće 8-jezgarni MediaTek Helio P70 procesor sa Arm Cortex-A73/A53 CPU-om. Dolazi sa 4GB RAM-a i 64 GB interne memorije, koju je moguće prošiti pomoću MicroSD kartice.

Ima ekran dijagonale 6,55 inča, sa HD+ rezolucijom od 1.600 x 720 piksela i brzinom osvežavanja od 60 Hz. Sistem kamera čine dva senzora od 12 i 5 megapiksela, dok je prednja selfi kamera opremljena senzorom od 13 megapiksela. Telefon, istovremeno, zadržava pristup mreži i ne isključuje upotrebu instant mesindžera.

A ono zbog čega bi ovaj uređaj ponajviše trebalo da privuče kupce je posebna funkcionalnost koju proizviđač ističe u prvi plan – nemogućnost neovlašćenog prikupljanja podataka putem kamera, zahvaljujući posebnom tasteru koji ih "hardverski" isključuje zajedno sa mikrofonom.

Telefon ima podršku za NFC, klasični 3,5-milimetarski ulaz za slušalice, dok za punjenje i povezivanje sa drugim uređajima i periferijama koristi Type-C konektor. Napaja ga baterija kapaciteta 4.000 mAh.

AYYA T1 ima metalni okvir, dok su "leđni" panel i ostatak tela uređaja napravljeni od plastike. Ovaj ruski pametni telefon je dostupan u tri boje: crnoj, plavoj i tamno zelenoj. Trenutno se prodaje po specijalnoj cijeni od 11.000 rubalja ili 140 dolara (130 evra).

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS