• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rješenje za izgubljene i ukradene telefone: Konačno aktivirana Find My Device mreža za Android

Autor Dušan Volaš

Da bi mogli da koriste mrežu za lociranje telefona i tableta korisnici će morati da instaliraju aplikaciju iz koje je moguće aktivirati uređaje da zvone na komandu korisnika i pratiti njihovu lokaciju na mapi

 Google Find My Device mreža rješenje za izgubljene i ukradene Android telefone Izvor: Pexels / Monstera Production

Kompanija Google zvanično je lansirala dugo očekivanu obnovljenu mrežu Find My Device za Android, koja sada može da radi i sa uređajima u oflajn statusu. Mreža će moći da radi na uređajima koji koriste Android 9 ili kasnije verzije operativnog sistema, i biće dostupna korisnicima u cijelom svijetu, počevši od SAD i Kanade.

Procjenjuje se da će Find My Device imati više od milijardu na nju povezanih uređaja, ali Google tvrdi da će i pored toga biti veoma jednostavno locirati svaki od njih čak i kada su potpuno isključeni.

Da bi mogli da koriste mrežu za lociranje Android telefona i tableta korisnici će morati prvo da instaliraju aplikaciju. Iz nje je moguće aktivirati uređaje da zvone na komandu korisnika, dok će se njihova lokacija pojaviti na mapi, čak i kada su uređaji oflajn.

Izvor: Google

Poseban "bonus" dobijaju korisnici Pixel 8 i Pixel 8 Pro telefona, pošto će njihovi uređaji moći da budu locirani čak i kada je baterija potpuno ispražnjena i to zahvaljujući "specijalizovanom Pixel hardveru", ističe Google.

I tagovi za praćenje

Posebni bluetooth tagovi za praćenje (marki Chipolo i Pebblebee), namjenski pravljeni za Find My Device mrežu, odnosno za lociranje različitih predmeta (ključeva, tašni, novčanika...) za koje su zakačeni, putem Find My Device aplikacije, biće dostupni od maja.

Ako se korisnik nalazi blizu izgubljenog uređaja ili predmeta, ali ne može da ga vidi, na njima će se javiti se taster "Find nearby" (srp. "Pronađi u blizini"), koji će mu pomoći da locira gdje se tačno uređaj nalazi. Ta opcija će raditi od maja sa pomenutim novim bluetooth tagovima.

Izvor: Google

Postoji i mogućnost dijeljenja lokacije predmeta sa drugim ljudima, pa će tako i prijatelj ili član porodice moći da prati i pronađe vaše izgubljene stvari.

Višeslojna zaštita

Google ističe da je u svojoj Find Mi Device mreži primenio "višeslojnu zaštitu" kako bi lični podaci i informacije korisnika ostali zaštićeni. Tako su, na primer, podaci o lokaciji zaštićeni end-to-end enkripcijom.

Takođe, buduća ažuriranja softvera za većinu modela pametnih slušalica (prvenstveno JBL i Sony, a kasnije i ostalih) dobiće mogućnost priključivanja na Google-ovu Find My Device mrežu.

Inače, na lansiranje mreže se čekalo mjeseceima kako bi Apple mogia da u svoj operativni sistem iOS implementira zaštitu od neželjenog praćenja, prenosi GSM Arena. To bi trebalo da se dogodi sa iOS 17.5 verzijom, čije se objavljivanje očekuje vrlo brzo, što je ujedno u razlog za aktiviranje Find My Device mreže.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS