• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ažurirani Android dobio devet korisnih funkcija i opcija, saznajte šta je sve novo

Autor Dušan Volaš

Većina noviteta zasnovana je na veštačkoj inteligenciji, dok ostatak ažuriranja predstavlja poboljšanje funkcionalnosti već postojećih funkcija

 Android ažuriranje nove funkcije i opcije Izvor: Android

Google je upravo objavio novo ažuriranje Android operativnog sistema, koje sa donosi mnoštvo novih korisnih funkcija. Većina njih zasnovana je na veštačkoj inteligenciji, dok ostatak ažuriranja predstavlja poboljšanje funkcionalnosti već postojećih funkcija.

Tako na primjer, ukoliko ste na putu i neko vam pošalje poruku, virtualni asistent koga pokreće vještačka inteligencija može da sumira dolazne poruke, čak iako su iz grupnog četa, a zatim da ponudi odgovore ili radnje koje bi trebalo preduzeti. Dalje, jednim dodirom možete uputiti brzi poziv ili poslati svoju rutu kretanja i očekivnao vrijeme dolaska.

AI može da opiše sliku ili fotografiju sa interneta, kao i sliku zakačnu u nekoj poruci osobama sa oštećenjem vida.

Postojeća funkcija Lens je unapređena i bolje radi u aplikacijama pa telefon sada možete da usmjerite prema svome okruženju, a funkcija TalkBack će naglas čitati relevantne informacije kao što su: radno vreme obližnjih objekta, recenzije, ocjene, kontakt informacije, itd.

Android 14 – Nove funkcije i opcije
Izvor: YouTube / Android

Još jedna AI funkcija je mogućnost ćaskanja sa Gemini chatbot-om direktno iz zadate Android Messages aplikacije. Takođe, i razgovor sa Google-ovim AI chatbot-om možete obaviti direktno iz aplikacije Messages.

Mobilna verzija Google dokumenta dobila je opciju obeležavanja, pa sada možete da istaknete tekst koji vam je važan i da mu pridodate bilješke, prenosi GSM Arena.

Striming aplikacija Spotify sada dobija kontrole na ekranu smještene u gornji padajući meni kod notifikacija, kao što je to slučaj sa YouTube Music aplikacijom.

Aplikacija Fitbit dobila je mogućnost dublje integracije sa drugim izvorima zdravstvenih podataka, pa je sada iz nje moguće vidjeti zdravstvene statistike iz aplikacija kao što su MyFitnesspal, AllTrails, Oura Ring...

Google-ov Wear OS takođe je dobio nova poboljšanja. Tako aplikacija Wallet sada podržava elektronske karte za ukrcavanje u avion, različite članske i kartice lojalnosti, karte za razne vrste događaja i slično. Riječ je zapravo o istoj verziji Wallet-a kao i za Android.

Takođe, aplikacija Maps za Wear OS sada podržava uputstva za korišćenje javnog prevoza, pa će korisnici lakše znati gdje treba da uđu ili izađu iz autobusa, tramvaja ili metroa.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:49
Najbolje Android 14 nove funkcije
Izvor: YouTube / Android
Izvor: YouTube / Android

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS