• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Starije osobe će uskoro moći lakše da koriste pametne telefone, Android donosi veoma korisnu funkciju

Autor mondo.rs

Da li su pametni telefoni postali previše komplikovani? Android 15 donosi rješenje.

 Androdi opcija za starije na mobilnim telefonima Izvor: Shutterstock

Bez obzira što su pametni telefoni već duže od decenije u masovnoj upotrebi, veliki broj ljudi se i dalje ne snalazi baš najbolje u radu sa njima. Između sitnih slova i slučajnih dodira ekrana, razumljivo je zašto ovi uređaji zadaju poteškoće korisnicima kao što su starije osobe, čak i kada su najosnovnije funkcije u pitanju. Međutim, to je nešto što će se promijeniti kada Android 15 operativni sistem bude lansiran.

Kako otkriva developer Mišal Rahman, najnovija beta verzija Android-a sadrži kod i resurse potpuno novog režima koji se naziva "easy pre-set". Iako još uvijek nije poznato kako će ovaj režim tačno izgledati, Rahman je uspio da otkrije kako će funkcionisati.

Izvor: Android Authority

Skriveni kod sugeriše da "easy pre-set" režim pomaže starijim osoba da lakše koriste svoj telefon tako što "uveličava ikonice i tekst, pojačava kontrast i podebljava slova i dodaje tastere za navigaciju na dno ekrana". Rahnman takođe tvrdi da se pozadinska slika mijenja u čisto crnu kako bi se dodatno povećali kontrast i čitljivost.

Iako je novi režim primijećen u Android 14 beta verziji, nedostatak prave funkcionalnosti sugeriše da ćemo ga vidjeti tek kada Android 15 bude lansiran kasnije ove godine.

Trenutno, slična mogućnost je već dostupna na telefonima nekih proizvođača. Na primjer, vlasnicima Samsung uređaja je na raspolaganju "Jednostavan režim", dok ga Huawei naziva "Režim za starije osobe". Međutim, podatak da sam Google implementira ovu funkcionalnost u svoj operativni sistem znači da će ona uskoro biti dostupna svima.

U galeriji ispod možete vidjeti kako se Samsung-ov "Jednostavan režim" razlikuje od regularnog interfejsa:

 (Smartlife.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS