• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na vrbi rodilo grožđe! Dopisivanje između Android i iPhone korisnika ulazi u 21. vijek, Apple zvanično prihvatio RCS!

Autor Ilija Baošić

Nakon višegodišnjeg odbijanja da prihvati RCS, Apple je upravo najavio da će podrška za moderni standard za razmenu poruka stići na iPhone uređaje u 2024. godini.

 Apple prihvatio RCS Izvor: Shutterstock / DenPhotos

U kratkom saopštenju koje je poslato određenim medijima u SAD, Apple je najavio promjenu za koju niko nije očekivao da će se desiti bez direktne intervencije regulatora. Nakon višegodišnjeg odbijanja da prihvati RCS, nasljednika SMS standarda za razmjenu poruka iz prošlog vijeka, Apple je najavio da će podrška za novi standard stići na iPhone uređaje u 2024. godini.

"Sljedeće godine ćemo dodati podršku za RCS Universal Profile, aktuelni standard koji je objavila GSM Asocijacija. Vjerujemo da da će RCS Universal Profile ponuditi bolje iskustvo interoperabilnosti nego SMS i MMS. Funkcionisaće u paru sa iMessage-om, koji će nastaviti da bude najbolje i najbezbjednije iskustvo razmjene poruka za Apple korisnike", kaže Apple.

Ova odluka stiže nakon ogromnog broja kritika, kao i pritiska drugih velikih kompanija koje su već neko vrijeme pokušavale da ubijede Apple da prihvati RCS.

Kraj za plave i zelene mehuriće?

Izvor: Google

RCS je na Android telefone stigao 2019. godine i doneo mnoge prednosti u odnosu na SMS:

  • Grupni razgovori
  • Komunikacija putem interneta
  • Slanje slika i videa u HD rezoluciji
  • Izveštaj o pročitanim porukama
  • Izveštaj o kucanju poruke
  • Enkripcija u razmjeni poruka
  • Mogućnost dijeljenja lokacije u realnom vremenu
  • Besplatno slanje poruka u inostranstvo ukoliko obe strane koriste RCS

Prihvatanjem RCS standarda, Apple će omogućiti da gore navedene mogućnosti funkcionišu u komunikaciji između Android i iPhone korisnika, a koje su trenutno dostupne samo na relaciji Android-Android i iPhone-iPhone kroz iMessage, što je Apple razlikovao upotrebom plavih i zelenih mehurića.

Plavi i zeleni mjehurići su u SAD postali kulturološki fenomen koji je vršio pritisak na kupce da izaberu iPhone, a koji je Apple vrlo dobro znao da iskoristi. Mali broj ljudi zna da su postojali predlozi da iMessage aplikacija dobije svoju verziju za Android, ali to se nikada nije dogodilo. Razlog smo saznali zahvaljujući objavljenim mejlovima Krega Federigija na sudu: "U nedostatku strategije da postane primarna usluga za razmjenu poruka za većinu korisnika mobilnih telefona, zabrinut sam da bi iMessage na Android uređajima poslužio za uklanjanje prepreka u iPhone porodicama da svojoj djeci daju Android telefone".

Nakon odluke da prihvati RCS, ostaje pitanje da li će Apple nakon njegove implementacije ukloniti zelene mjehuriće iz svoje aplikacije za dopisivanje ili će i dalje praviti razliku između iPhone i Android korisnika. Odgovor ćemo dobiti 2024. godine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:16
Hjungmin Son odbija da pipne iPhone
Izvor: TikTok / @stevie_king
Izvor: TikTok / @stevie_king

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS