• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko Apple zapravo košta da napravi jedan iPhone

Autor Ilija Baošić

Materijali i komponente za potrebe iPhone 15 serije su između 8% i 16% skuplje nego što je to bio slučaj sa prethodnom generacijom.

 Koliko Apple košta da napravi jedan iPhone Izvor: YouTube / Apple

Najnovija iPhone serija uređaja je lansirana sredinom septembra, uz određena poskupljenja na američkom i iznenađujuće jeftiniju cijenu na pojedinim tržištima. Međutim, iako je finalna cifra ono o čemu se najviše priča, da li ste se ikada zapitali koliko Apple košta da napravi jedan iPhone?

Naravno, kako su u pitanju četiri modela, imamo i četiri različita odgovora. Prema analizi koju je izvršio Nikkei, utvrđeno je da je aktuelna iPhone 15 serija koštala između 8% i 16% više da se napravi nego što je to bio slučaj sa prethodnim modelima.

Sasvim očekivano, iPhone 15 Pro Max je najskuplji telefon koji Apple proizvodi, a ukupna cijena materijala iznosi 558 dolara, što je 12% skuplje nego što je to bio slučaj sa iPhone 14 Pro Max modelom.

Najmanja razlika u poređenju sa prethodnom generacijom je vidljiva na iPhone 15 Pro uređaju, čije komponente koštaju 523 dolara, što se prevodi kao 8% skuplje nego iPhone 14 Pro.

Kada je u pitanju iPhone 15 Plus model, procjenjuje se da je Apple za njegovu proizvodnju morao da izdvoji 442 dolara, odnosno 10% više nego za iPhone 14 Plus.

Mnogi će pomisliti da je najveće iznenađenje regularni iPhone 15. Ovaj model je koštao Apple 423 dolara da napravi, što je 16% više nego što je to bio slučaj sa iPhone 14 telefonom. Međutim, ukoliko uzmemo u obzir koliko su promjene u odnosu iPhone 13 bile male, kao i to da se iPhone 14 pokazao kao telefon koji najviše gubi na vrednosti na tržištu polovnih Apple uređaja, slika postaje mnogo jasnija.

Pogledajte

00:47
iPhone 15 i iPhone 15 Plus
Izvor: Apple
Izvor: Apple

Pogled na drugu analizu, koju je 9. novembra objavio Counterpoint Research, nam daje uvid i koji su to dijelovi poskupili, a koji pojeftinili. Očekivano, Apple je morao da izdvoji više novca za bolji senzor kamere, za titanijumsko kućište za potrebe Pro modela, kao i za A17 Pro, prvi čipset izrađen na proizvodnom procesu od 3 nm. S druge strane, gigantu iz Kupertina su u prilog išle niže cijene memorije i ekrana.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mnk

Ovo je ako je tacno ova firma je vec odavno trebala da propadne

RECENZIJE

TIPS & TRICKS