• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefon će vas ubuduće obavještavati kada treba da ide na servis: Android 15 prati životni vijek hardvera uređaja

Autor Dušan Volaš

Nova "dijagnostika uređaja" će preostali radni vijek memorijskog čipa prikazivati kao procenat, što će korisnicima pomoći da donesu odluku eventualnoj popravci

 Android 15 nova funkcija Izvor: Google

Google priprema novu funkciju za predstojeći Android 15 koja će korisnicima omogućiti uvid u životni vek hardvera telefona. Ta funkcija je dio širih napora Google-a na rješavanju problema sa životnim vijekom hardvera.

Tako je prethodno, u Androidu 14, dodata informacije o zdravlju baterije, koja je potom u martu uklonjena sa ažuriranjem Android 14 KPR2.

Android 15 će, zahvaljujući novoj funkciji, moći da prati životni vijek hardvera telefona, odnosno interne memorije, a "dijagnostika uređaja" će preostali radni vijek memorijskog čipa prikazivati kao procenat. Takva vrsta monitoringa će korisnicima pomoći da donesu odluku o tome kada treba da zamijene ili da poprave svoje uređaje.

Uvođenje ove funkcije u vezi je sa činjencom da su proizvođači originalne opreme za prvu ugradnju u pametne telefone ažurirali svoje politike održavanja, pa su tako postprodajni servis, zamjenljivost dijelova i mogućnost samopopravke postali sve važniji prilikom kupovine novog telefona.

Izvor: Android

Neće, međutim, svi uređaji moći da podrže prikaz stanja hardvera, odnosno memorijskog čipa. Uređaj mora da bude sposoban da prikuplja odgovarajuće informacije preko Health HAL sistema monitoringa zdravlja uređaja i omogući Androidu da ih pročita.

Funkcija samog API-ja (interfejs za komunikaciju ozmeđu aplikacija) je da prikaže preostali životni vijek memorijskog čipa, dok Android prikuplja informacije koje su dostupne sistemskim aplikacijama.

BONUS VIDEO:

Novi APK
Izvor: Smart Life/ @Technology News Live

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS