• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky u SAD, ruski antivirusni gigant najavio pravnu borbu

Autor Dušan Volaš

Privilegovani pristup softveru kompjuterskih sistema mogao bi da omogući krađu osetljivih informacija sa računara korisnika u SAD ili instaliranje zlonamjernih softvera, smatraju u Vašingtonu

 Bajden zabranjuje Kaspersky u SAD Izvor: Pixabay

Američke vlasti će, na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, zabraniti rad ruskoj multinacionalnoj kompaniji Kaspersky, poznatoj po svojim antivirus softverima i drugim rješenjima u oblasti sajber bezbednosti.

Kaspersky predstavlja značajan bezbjendosni rizik prvenstveno zbog toga što dolazi iz Rusije i što se bavi računarskom bezbednošću, ocijenila je ministarka trgovine SAD Đina Raimondo u četvrtak.

Privilegovani pristup softveru kompjuterskih sistema mogao bi da omogući krađu osetljivih informacija sa računara korisnika u SAD ili instaliranje zlonamjernih softvera uz zadržavanje kritičnih ažuriranja, povećavajući tako prijetnju od ugroženosti, izjavio je izvor agencije Reuters u kometaru na najavu američke administracije.

Izvor je istakao i da se među klijentima kompanije Kaspersky nalaze i dobavljači kritične infrastrukture, kao i organi državnih i lokalnih vlasti.

"Rusija je pokazala da ima kapacitet i nameru da koristi ruske kompanije, kakva je ova, za prikupljanje ličnih podataka američkih građana i njihovu kasniju upotrebu, zbog čega smo prinuđeni na sprovođenje akcije koju preduzimamo", rekla je Raimondo.

Izvor: Pixabay

Antivirus koriste i lokalne i državne vlasti

Obrazloženje vlasti SAD o zabrani podrazumijeva činjenicu da softveri kompanije Kaspersky instairani na računare imaju visoke privilegije, što im može omogućiti krađu osetljivih podataka, instalaciju zlonamjernih programa ili uskraćivanje kritičnih "zakrpa".

Ono što posebno brine Bajdenovu administraciju je to što Kaspersky trenutno svojim softverskim rješenjima opslužuje i lokalne i državne vlasti, kao i pružaoce usluga kritične infrastrukture širom SAD.

Zabrana distribucije nadogradnji softvera koji su već u upotrebi stupiće na snagu 29. septembra. Prodaja novih licenci biće zabranjena 30 dana nakon toga i obuhvatiće kako Kaspersky, tako i partnerske kompanije koje (pre)prodaju njihove softvere, navodi se u odluci Ministarstva trgovine SAD.

Stupanjem na snagu odluke, Kaspersky više neće smjeti da prodaje svoj softver u SAD, kao ni da pruža usluge ažuriranja za licence koje su ranije prodate američkim korisnicima.

Izvor: Pixabay

"Borićemo se svim pravnim sredstvima"

Povodom odluke američke administracije oglasila se i kompanija Kaspersky, negirajući svoju umiješanost u bilo kakve aktivnosti koje bi predstavljale pretnju po nacionalnu bezbjednost SAD. Kompanija je poručila da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv nametnute zabrane.

Poslovno sjedište kompanije Kaspersky se nalazi u Moskvi, ali ona ima i svoje kancelarije u više od 30 zemalja svijeta. Kompanija je 2022. ostvarila je ukupan prihod od 752 miliona dolara od preko 220.000 korporativnih klijenata iz oko 200 različitih zemalja.

Kaspersky ima više od 400 miliona korisnika svog antivirus softvera širom sveta i najveći je pojedinačni prodavac nekog bezbjednosnog softvera u Evropi. To, istovremeno, i prva ruska kompanija koja je, 2012. godine, uvrštena na listu vodećih svjetskih softverskih kompanija – Software Top 100, na kojoj se našla na 79. mjestu.

Najnovija zabrana američke administracije, međutim, nije prva zabrana u SAD sa kojom se ruska kompanija suočava. Kaspersky je još 2017. godine dobio zabranu prodaje svojih softvera saveznim organima vlasti u SAD.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS