• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi virus teroriše Evropu: Malware u 99 odsto slučajeva uspješan u krađi para sa bankomata

Sajber napadi na bankomate veoma su popularni i profitabilni, zbog toga što odmah obezbjeđuju gotovinu, a na dark web-u se često mogu vidjeti reklame za zlonamerni softver za takvo izvlačenje novca

 Sajber napadi na bankomate Izvor: Pixabay

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamjernog softvera nazvanog – EU ATM Malware, koji postaje sve popularniji među sajber kriminalcima, sa efektivnošću bez presedana od čak 99 odsto.

Viši stručnjak za bezbjednost aplikacija u kompaniji Kaspersky Olga Osipova je, na osnovu analize teksta snimka ekrana, iznijela je nekoliko važnih zaključaka o novom malware-u:

  • Novi zlonamjerni softver je veoma efikasan protiv brojnih bankomata velikih proizvođača,
  • Tvrdnja da se sa jednog bankomata može podići do 30.000 dolara čini taj zlonamjerni softver veoma privlačnim za kriminalce,
  • Različiti načini plaćanja za kupovinu ovog malicioznog softvera (mogućnost pretplate i isprobavanja, demo verzije) ukazuju da su programeri koji su ga napravili organizovani i dobro pripremljeni, kao i da računaju na njegovo širenje. Prisustvo različitih režima rada omogućava mu da se prilagodi specifičnim ciljevima i uslovima napada.

Sajber napadi na bankomate veoma su popularni i profitabilni, prvenstveno zbog toga što odmah obezbjeđuju gotov novac. A na dark web-u često se mogu vidjeti reklame za zlonamerni softver ili specijalne uređaje dizajnirane za izvlačenje novca sa bankomata.

Takve najave često prethode talasima napada na banke u različitim zemljama. Tokom godina, bile su popularne različite softverske metode za izvlačenje novca sa bankomata, kao što su: Tyupkin, Cutlet Maker, Skimer, i druge. Posebno popularna, u periodu 2015. - 2016, bila je tzv. Black Box methoda.

Izvor: Promo / Kaspersky Lab

Pravljen specijalno za EU

S obzirom na sposobnost funkcionisanja na različitim platformama, može se pretpostaviti da je EU ATM Malware zasnovan na XFS-u, standardu koji pruža zajednički API za upravljanje različitim internim ATM modulima, bez obzira na proizvođača.

Tokom godina analize bezbjednosti bankomata, razvijen je niz alata za testiranje ranjivosti bankomata na izvlačenje gotovine. Prvi od njih je napisan prije više od 10 godina kada je većina bankomata radila na Windows XP platformi. Taj alat, uz manje modifikacije, i dalje radi na najnovijim verzijama operativnih sistema, nezavisno od platforme (NCR, Diebold, GRG, Hyosung itd.).

Koristeći karakteristike XFS standarda, stručnjaci za sajber bezbjednostmogu da uoče ranjivosti i nedostatke na bankomatima koje dovode do njihovog pražnjenja. U stvari, izdavanje gotovine može biti potpuno automatizovano dok se sav novac ne izvuče, osim fizičke akcije "uklanjanja" novčanica sa bankomata.

Prodavac tvrdi da je efektivnost 99 odsto na evropskim bankomatima i do 60 odsto na bankomatima u drugim zemljama, što indirektno sugeriše da je zlonamjerni softver posebno podešen za evropske uređaje. To, međutim, ne znači da su bankomati van Evrope bezbjedni.

(SmartLife/Kurir)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS