• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovih 10 zemalja svijeta su najveće sile sajber kriminala

Države koja su se našle na ovoj listi rangirane su prema snazi i efektima sajber napada koji se u njima dašavaju i iz njih dolaze, kao i po profesionalizmu i tehnološkim vještinama kriminalaca

 Najveće sile sajber kriminala Izvor: Shutterstock

Nakon trogodišnjeg istraživanja stručnjaka britanskog Univerziteta u Oksfordu i Univerziteta Novog Južnog Velsa iz Kanbere, objavljena je lista Svjetskog indeksa sajber kriminala (engl. World Cybercrime Index).

Rangiranje zemalja zasnovano je na prikupljanju podataka, tokom koga su istraživači anketirali stotinjak eksperata za sajber kriminal sa svih strana svijeta.

Anketirani stručnjaci su upitani da identifikuju najznačajnije izvore pet najvećih tipova sajber kriminala, i da zatim rangiraju države prema snazi i efektimasajber napada, kao i profesionalizmu i tehnološkim vještinamahakera, odnosno kriminalaca koji iz njih dolaze.

Rusija je, prema ovom istraživanju, proglašena za svjetsko žarište sajber kriminala, odnosno najznačajni i naveći izvor sajber prijetnji na globalnom nivou, zbog čega se našla na prvom mjestu liste.

Sljedeća na listi je Ukrajina, ispod nje je Kina, potom Sjedinjene Američke Države, do na petom mjestu afrički kontinent predstavlja Nigerija.

A odmah iza zemlje iz koje nam često u spam folder stižu mejlovi o naslijeđenom bogatstvu, našla se Rumunija, čiji su sajber kriminalci prema svojim vještinama i "zaslugama" zauzeli šesto mjesto na svijetu.

Velika Britanija je zauzela osmu poziciju, i tako se našla samo jedno mjesto niže od Sjeverne Koreje.

Top listu zemalja rangiranih prema Svjetskom indeksu sajber kriminala zaključuju Brazil na devetom i Indija na 10. mjestu.

Rezultate istraživanja Svjetskog indeksa sajber kriminala objavio je naučni poral PLOS One. Britanski i Australijski stručnjaci se nadaju da će proširiti svoje istraživanje kako bi ispitali različite nacionalnekarakteristike sajber kriminala, kao što je uticaj nivoa obrazovanja, BDP-a ili stepena korupcije na količinu sajber kriminala koji dolazi iz neke zemlje.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS