• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nudi AMD gejming mašina od 1.400 evra

Autor mondo.rs

Igračka mašina bazirana na AMD komponentama namenjena je gejmerima i grafičkim profesionalcima.

Odavno je poznato da su “mašine” sa AMD procesorima i grafičkim kartama, ako ne najbrže u apsolutnoj klasi, onda svakako najisplativije. A ako znamo da njihovi najbrži procesori rade na 5 GHz i imaju osam pravih fizičkih jezgara, jasno je da cela stvar sasvim sigurno radi izuzetno brzo. Ali, koliko je to zapravo brzo? AMD nam je na test poslao nesvakidašnju PC konfiguraciju, maštovito nazvanu WhiteWalker (verujemo da su ljubitelji “Game Of Thrones” imali automatsku asocijaciju), u koju su složene najbrže komponente koje ova kompanija ima u ponudi.

Krenimo od NZXT kućišta, koje je u belom ruhu verovatno bilo inspiracija za naziv i vizuelni identitet čitave mašine. Minimalizam koji ga krasi, oduševiće sve one koji ne vole šljašteće detalje, iako je u unutrašnjosti sve samo ne hardverski neatraktivan. NZXT H230 je kućište u koje se komponente montiraju bez alata, 5.25” “fioke” se lako izmeštaju i vade, a zvučna izolacija je dovedena do perfekcije. Po našem mišljenju, radi se o odličnom domu za impresivan hardver koji je spakovan unutra.

WhiteWalker je baziran na najbržem AMD FX-9590 procesoru iz serije BlackEdition. Isprva, AMD je ovaj procesor pozicionirao veoma visoko, pa su početne cene išle i preko 500 evra, ali su do danas prepolovljene, što zvuči sjajno za CPU koji ima osam jezgara i radi na 5 GHz u turbo režimu. Početna frekvencija je, doduše, 4.7 GHz, ali zahvaljujući TurboCORE tehnologiji penje se na 5 GHz (ili više, ako pustite da ASUS ploča još malo podigne frekvencije, što nije veliki problem s obzirom na to da FX-9590 ima otključan množilac). Baziran na poznatoj Piledriver arhitekturi, osmojezgarni procesor kodnog naziva Vishera, ima maksimalnu potrošnju od čak 220 W, što nije malo, pa je jasno da bilo neophodno da mu se obezbedi odlično hlađenje. Kako je AMD želeo da mašina ipak bude tiha (i hladna), odlučeno je da se u sistem ubaci i vodeno hlađenje. Ako se niste u skorije vreme igrali sa instalacijom ovakvih rashladnih sistema, moramo priznati da su i ona dosta napredovala.

AMD se odlučio za poznato CoolerMasterSeidon 120XL rešenje koje gotovo da nije veća “frka” instalirati u računar nego običan kuler za procesor. Sve napaja BeQuietPowerZone napajanje od čak 1000 W. Kao što je i očekivano za proizvod kompanije koja se ovako zove, ovaj PSU karakteriše bešuman rad.

AMD FX-9590 ne može da se ugradi u ploču najnižih klasa, jer je potrebno da ista ima snažnu naponsku jedinicu, a čini se da je izabrani ASUS 990FX SaberTooth R2.0 bio najlogičnije rešenje. ASUS navodi da su za ovu ploču korišćene komponente kakve se koriste u vojnoj industriji, pa su tu posebne pogodnosti kao što su keramički kuleri, specijalno oklopljeni MOSFETi, posebne komponente za povećanu stabilnost prilikom opterećenja iznad fabričkih specifikacija i drugi dodaci.

Zaista, ploča kakva je ASUS 990FX SaberTooth R2.0 zaslužuje poseban tekst i sasvim sigurno se radi o najboljem rešenju koje možete pazariti za najjači AMD-ov procesor u ponudi. Za ovakav sistem važi pravilo “što više radne memorije - to bolje”, ali je svakako bitno da ta memorija bude i brza i podešena na najniže latencije. U testiranu mašinu je instalirano dva puta po osam gigabajta trenutno najbrže DDR3 memorije koju AMD nudi svojim kupcima. Ako do sada niste znali, i memorija je postavljena pod prepoznatljivi Radeon brend, a tačna oznaka za module je 16 GB AMD Radeon R9 DDR3-2400 RAM (CL11). AMD u ponudi ima i slične DDR3-2133 module sa CL10 latencijom, ali je na ovoj matičnoj ploči brža memorija sa nešto većom latencijom bila bolji izbor.

AMD je otišao još jedan korak dalje kako bi povećao performanse i na nivou skladišnog podsistema, pa su ponuđene i AMD Radeon R7 serije SSD drajvova. Iako su u pitanju brendirani OCZ drajvovi, radi se o SSD-u sa Toshiba NAND MLC čipovima, koji postiže 550 MB/s prilikom čitanja i što je još važnije, do 530 MB/s prilikom upisa podataka. AMD se za ovu mašinu odlučio za primerak sa 240 GB, što je dovoljno za instalaciju softvera u sistem - podaci se svakako najčešće još uvek čuvaju na magnetnim drajvovima.

Čak ni brzi RadeonR9 280X nije bio dovoljan za mašinu sa najbržim procesorom, pa je tako u WhiteWalker instaliran još brži Radeon R9 290X. Umesto Tahiti procesora, tu je HawaiiGPU, koji je, takođe, izrađen u 28 nanometara, ali umesto 2.048, ima 2.816 Stream procesora, a umesto 128, ima 176 teksturnih (TMU) jedinica, dok je render-backend opremljen ne sa 32, već sa 64 ROP jedinice, što obezbeđuje neverovatne performanse u visokim rezolucijama ili ako se odlučite za visok nivo antialiasing filtera.

Radne učestanosti su podešene u zavisnosti od vendora i kreću se od oko 1 GHz, ali kod nekih proizvođača idu i do 1.12 GHz. Hawaii je namenjen najzagriženijim igračima ili ljudima koji se bave CAD (AutoCAD, 3DS) i CAM (catia, solidworks) poslovima. U pitanju je izuzetno snažan grafički i video čip, a uparen je sa 4 GB GDDR5 memorije koja sa GPU-om komunicira putem 512-bitne magistrale (Radeon R9 280X ima 384-bitnu magistralu). Sama karta je i na prvi pogled impresivna, dugačka i masivna pa i samim svojim izgledom nagoveštava dobre performanse.

Kada su performanse u pitanju, najbrži AMD FX procesor je ostavio odlične utiske. U sintetičkim testovima je u rangu sa Intel Core i7 4770K, od koga ipak mora biti bolji u pojedinim situacijama kada aplikacije umeju da iskoriste dodatna jezgra, ali i u scenarijima kada se koristi dosta paralelnih operacija (multitasking i sl.). Osim toga, AMD FX-9590 je i solidno jeftiniji od pomenutog konkurenta.

U praksi, kada su realne igračke performanse u pitanju, ne postoji igra koja će postaviti WhiteWalker sistem na kolena, čak i ako govorimo o najzahtevnijim naslovima kao što su Battlefield 4, Crysis 3, Far Cry 4 ili Call of Duty Advanced Warfare. Ne uzimamo, naravno, u obzir neoptimizovane i nedovršene igre poput poslednjeg Assassins Creed Unity, koje imaju probleme koji nisu vezani za snagu hardvera na kom (ne) rade. Čak i ako planirate igranje u 4K rezolucijama, WhiteWalker osmojezgarnim procesorom i Radeon R9 290X može da izađe na kraj sa vašim željama.

Sistem radi izuzetno brzo, trenutno reaguje na komande, dok veliki broj procesorskih jezgara drži sav softver “u šaci” i spremnim na vaš “mali mig i mah”. Nema bojazni da bi išta moglo da uspori WhiteWalkera.

Ako planirate da kupite brz, pouzdan i moderan PC računar, AMD-ov WhiteWalker predstavlja odličan primer na koji način to možete učiniti, pa mu od nas sledi najtoplija preporuka, ukoliko vam cena od oko 1.370 evra (po kursu 119 RSD/1 EUR) ne predstavlja problem.

Više o ovom računaru saznajte na linku i pratite nas i na Facebooku!

AMD WhiteWalker računar

Procesor

AMD FX-9590

Ploča

ASUS 990FX SaberTooth R2.0

Memorija

16 GB AMD Radeon R9 DDR3-2400 RAM

Grafika

AMD Radeon R9 290X

Skladišni prostor

240 GB AMD R7 SSD

Kućište

NZXT H230

Napajanje

1000 W

Cena (sa PDV-om)

165.000 dinara

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS