• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IT kompanije na sudu zbog terorista

Autor mondo.rs

Popularni sajtovi moraće da odgovore na neka pitanja.

 IT kompanije na sudu zbog terorista Izvor: MONDO

Kompanije Google, Facebook i Twitter tužio je Rejnaldo Gonzales, čovek čija je ćerka Naomi jedna od 130 nastradalih u Parizu u novembru prošle godine u terorističkim napadima. Gonzales je optužio ove kompanije da su obezbedile „neophodan materijal“ teroristima.

„Godinama ove kompanije omogućavaju terorističkoj grupi ISIS da koristi njihove društvene mreže kao alat za širenje ekstremističke propagande, prikupljanje novčanih sredstava i pridobijanje novih članova,“ pisalo je u tužbi.

„Materijalna podrška je bila ključna u razvoju ISIS-a, što je ovoj terorističkog grupi omogućilo da izvrši veliki broj terorističkih napada, uključujući i napad kada je Naomi Gonazales nastradala,“ piše u sudskim papirima.

Gonzales smatra da bez Twitter-a, Facebook-a i YouTube-a ISIS ne bi mogao toliko da napreduje. Njihovo jačanje nikada ne bi bilo moguće.

Međutim, ove IT firme se bore protiv ekstremističkog sadržaja koji se deli online. Od sredine 2015. godine, Twitter je uklonio oko 120 hiljada naloga koji promovišu terorističke akcije.

Američki zakon oslobađa internet kompanije od odgovornosti za sadržaj koji se postavlja na njihovim sajtovima.

Iz Twitter-a su rekli da njihovi timovi širom sveta aktivno ispituju kršenje pravila ove kompanije, kao i da sarađuju sa vlastima kada je to neophodno.

Iz Facebook-a kažu da kada naiđu na dokaz o potencijalnom nanošenju štete ili o terorističkom napadu, o tome obavaštavaju vlasti.

Google ima jasnu politiku kada su teroristi u pitanju. Ništa u vezi sa njima ne može proći neprimećeno. Video snimci i drugi sadržaj koji ima veze sa terorizmom se u vrlo kratkom roku uklanja sa sajtova, prenosi International Business Times.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS