• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa će se boriti za neutralnost interneta

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Federalna komisija za komunikacije SAD odlučila je da suspenduje pravila internet neutralnosti. Svjetski mediji prenijeli su ovu vijest uglavnom sa zabrinutošću da je nestao internet kakav znamo.

 Evropa će se boriti za neutralnost interneta Izvor: mondo.ba
Izvor: mondo.ba

Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević pojasnio je za naš portal šta ovo konkretno znači i koliko može da ima uticaja na sve nas.

"Ukidanjem prethodno donesenih pravila vezanih za jednako tretiranje saobraćaja i pristup sadržaju na internetu, američka Federalna komisija za komunikacije je napravila svojevrstan presedan, i sigurno je da će ova tijesno donesena odluka ići u korist pružaocima usluga internet pristupa, naušrtb krajnjih potrošača odnosno korisnika njihovih usluga", kaže Rajčević.

Prema njegovim riječima, rušenjem koncepta „net neutralnosti“ se zapravo pruža mogućnost da pružaoci usluga internet pristupa sami određuju, u dogovoru sa kreatorima određenog sadržaja, cjenovnike, kao i druge pogodnosti poput bržeg pristupa tom sadržaju. Jedina obaveza koju ISP-ovi imaju je da korisniku prije pružanja usluge jasno predoče opise takvih komercijalnih paketa.

"Ono što ostaje kao nepoznanica je način efektivnog sprovođenja ovakvih mjera od strane ISP-ova jer se upotrebom tehnologija poput virtuelnih privatnih mreža, proksija i drugih u tehničkom smislu one mogu zaobići, i sigurno je da će to dovesti do rasta ovih tržišnih igrača", ističe Rajčević i dodaje da, za sada, nemamo mnogo razloga za brigu.

"Međutim, moramo imati u vidu da FCC ima jurisdikciju samo na teritoriji SAD-a, a s obzirom da je Evropska komisija i ranije propagirala nešto drugačiji pristup, odnosno bila snažan zagovornik „net neutralnosti“, teško je očekivati da će se nešto slično desiti u Evropi. S obzirom da je BiH na tragu evropskih shvatanja po ovom pitanju, ne očekujem da bi se slična sloboda mogla dati domaćim ISP-ovima, bar ne u dogledno vrijeme", naglasio je Srđan Rajčević za mondo.ba.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS