• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci zakonom ukidaju enkripciju?!

Autor mondo.rs

Trampova administracija planira da uradi neverovatnu stvar - da zakonom zabrane enkripciju s kraja na kraj tj. da praktično državi omogući pravo da, po potrebi, špijunira korisnike legalno.

 Amerikanci zakonom ukidaju enkripciju?! Izvor: Promo/KasperskyLab

Nacionalno veće bezbednosti SAD, održano tokom poslednje nedelje juna, raspravljalo je o izazovima, koje enkripcija podataka nosi sa sobom, u temi nazvanoj “GOING DARK“. U raspravi su učestvovali pripadnici svih nacionalnih bezbednosnih agencija, uključujući FBI, Ministarstvo pravde i Stejt department. Tema je okončana bez obavezujućeg zaključka, ali izveštaji sa sednice ukazuju na to da ova tema neće biti ostavljena u stanju u kojem je sad.

Šta je enkripcija, čemu služi

Enkripcija je proces pretvaranja podataka u nerazumljivu formu sa ciljem da ih sakrije od neovlašćenih lica i da, istovremeno, omogući pristup onima, koji na to imaju pravo - veoma jednostavan, a izuzetno bezbedan koncept. Ukoliko ne postoji način da se neki podatak pročita, on postaje bezvredan za treću stranu. Više o enkripciji pročitajte u našem tekstu.

Apple, Google, Facebook i drugi oslanjaju se na “End-to-End“ enkripciju podataka, kako bi obezbedili privatnost korisnicima, ali na taj način država nije u stanju da prati terorističke planove, dečiju pornografiju i trgovinu drogom ili oružjem. Američka administracija smatra, posebno FBI i Ministarstvo pravde, da enkripcija mora imati mogućnost “razblaživanja“, odnosno neku vrstu ključa, koji će biti korišćen u situacijama kad je neophodno vršiti istražne radnje. Ipak, neki zvaničnici smatraju da će ovo imati ekonomske i diplomatske posledice.

Sajt Politico navodi da je enkripcija uvedena nakon Snoudenovih otkrića iz 2014. godine i podseća da će se kompanije u SAD najverovatnije grčevito boriti protiv ovako nečeg. Postoji mogućnost da će nekim aplikacijama u SAD čak biti zabranjen rad, ukoliko, ako zakon bude donet, ne budu pristale da predaju prepiske svojih korisnika, odnosno omoguće uvid u njih. Politico dodaje da će ovaj zakon teško proći u Kongresu, ali da iza njega stoje i prilično jaki činioci državnog aparata, koji imaju jak uticaj i lobi.

U svakom slučaju, čak i razmatranje uvođenja ovakvog zakona je presedan i verujemo da će, kao i mi, mnogi korisnici biti zgroženi ovakvim otkrićem.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Americka demokratija na djelu sta ocekivati od drzave u kojoj se crnci osamdesetih nisu smjeli voziti autobusom na prednjim sjedalima,sta ocekivati od drzave koja je nastala na istrebljemju citavog naroda ,od drzave koju je stvorio evropski olos koji je bjezao od zakona u ameriku,od zemlje koja je jedina upotrebila atomsku bombu, od zemlje koju su izgradili robovi,od zje ciji su junaci odmetnici I lopovi I ubice,od zemlje koja nepodlijeze nijednom medjunarodnom zakonu a stvara svoje zakone kaj joj pase.,a ni britanija nije nista bolja

RECENZIJE

TIPS & TRICKS