• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko stavi ''lajk'', prikuplja podatke za Fejsbuk

Autor SRNA

Kompanije koje na svoju veb stranicu postave "Fejsbukov" taster "lajk" omogućavaju prenos ličnih podataka ovoj američkoj društvenoj mreži i mogu biti smatrane odgovornim za sakupljanje informacija, saopštio je danas najviši sud EU.

 EU presuda Fejsbuk prikupljanje podataka Izvor: Promo/Kaspersky Lab
Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Ovakvi dodaci su uobičajeni na stranicama koje se bave prodajom, pošto kompanije pokušavaju da promovišu svoje proizvode na popularnim društvenim mrežama.

Kritičari strahuju da se time krše prava o zaštiti ličnih podataka.

Evropski sud pravde donio je odluku nakon što je njemačko tijelo za zaštitu potrošača tužilo njemačku kompaniju "Fešn ID" zbog kršenja pravila o zaštiti ličnih informacija upotrebom tastera "lajk" na svom veb sajtu.

NJemački sud zatražio je mišljenje Evropskog suda pravde, koji je saopštio danas da veb sajtovi i "Fejsbuk" dijele odgovornost.

NJemačka kompanija ostvarila je komercijalnu korist od korištenja tastera "lajk" jer su njeni proizvodi postali vidljiviji na "Fejsbuku", saopštio je sud, ali je napomenuo da firma nije odgovorna za način na koji društvena mreža potom obrađuje te podatke.

"Fejsbuk" je saopštio da će pažljivo proučiti presudu i da će sarađivati sa partnerima da bi oni i dalje mogli da ostvaruju korist od upotrebe dodataka ove mreže i ostalih poslovnih alata u skladu sa zakonom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS