• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska Vikipedija među najpouzdanijima na svijetu

Autor SRNA

Srbija je druga u svijetu po doprinosu provjerljivosti informacija na Vikipediji, svjetskoj enciklopediji.

 Wikipedia na srpskom Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Globalna kampanja uređivanja referenci "Jedan bibliotekar, jedna referenca" /#1Lib1Ref/ svrstala je srpsku zajednicu u sam vrh Vikipedijinih zajednica koje su unijele najveći broj referenci povodom rođendana ove svjetske enciklopedije.

Ukupno 30 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unijelo je čak 4.052 reference u članke gdje su one nedostajale, čime je zauzela drugo mjesto u svijetu.

Prvo mjesto je zauzeo Izrael sa 4.533 unijete reference i 76 učesnika, prenosi RTV.

Možda će vas zanimati

Poslije Vikipedije na srpskom jeziku slijede Vikipedija na engleskom jeziku sa unijetih 1.980 referenci, te na francuskom jeziku sa 1.758 unijetih referenci.

Čak pet srpskih urednika se plasiralo u 10 najboljih urednika ove globalne kampanje uređivanja referenci.

Ovim je uspjeh srpskih urednika još značajniji jer se Srbija kao manja viki zajednica plasirala na visoko drugo mjesto u svijetu.

U 2019. godini srpski urednici su ostvarili i zapažene rezultate i zauzeli treće mjesto na globalnom nivou sa 1.672 unijete reference.

Nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje "Vikimedija Srbije" je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" treću godinu zaredom pokrenula kampanju uređivanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku – #1Lib1Ref, koja je trajala od 15. januara do 5. februara.

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u brojnim zemljama širom svijeta u okviru obilježavanja 19 godina postojanja Vikipedije na engleskom jeziku, 15. januara.

Cilj ove kampanje je motivisanje bibliotekara, ali i svih drugih zainteresovanih urednika, da doprinesu razvoju najveće enciklopedije u ljudskoj istoriji.

Unošenjem referenci i izvora Vikipedija se čini pouzdanijom, a same podatke u njoj lako provjerljivima.

U Srbiji je ova akcija sprovedena u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" i Bibliotekom grada Beograda.

"Vikimedija Srbije" je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS