• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opšti haos zbog najveće kineske aplikacije, Amerikanci je sad otkupljuju?!

Autor Marko Čavić

Da li će velika američka firma kupiti TikTok u slučaju bez presedana u kojem Amerika optužuje tu aplikaciju za špijunažu?

 Opšti haos zbog najveće kineske aplikacije, Amerikanci je sad otkupljuju?! Izvor: MONDO portal / TikTok

TikTok aplikacija je 2019. godinu završila kao najpopularnija aplikacija globalno u najpopularnijim prodavnicama aplikacija, a po popularnosti je i aplikacija rekorder decenije.

Ako niste čuli za TikTok vjerovatno živite van svih tokova - to je aplikacija, koju obožavaju mlađi korisnici i omogućava razne izazove i snimanje kratkih video klipova, koji se dijele na mreži.

TikTok je odavno na meti američke administracije i u brojnim američkim ustanovama i sistemima je zabranjena njena upotreba - Pentagon, vojska i na drugim mestima. Amazon je čak, navodno pogrešno, objavio da zaposleni moraju da obrišu ovu aplikaciju. Brojni bezbjednosni analitičari objavili su da je TikTok aplikacija opasna i da je svako mora izbrisati, jer navodno krade korisničke podatke i dijeli ih sa trećim stranama.

Iza TikTok aplikacije stoji pekinška kompanija ByteDance, koja je apsolutno svaki put odbacila američke i druge tvrdnje da sarađuje sa kineskim vlastima i rekla da ne deli podatke aplikacije ni sa kim, a da bezbjednosne i druge propuste ispravlja, ako se uoče, u okvirima normi prihvatljivog poslovanja. Takođe, TikTok osnivač je u više navrata govorio o tome da su na čelnim pozicijama ove aplikacije Amerikanci i da oni svakako imaju uvid u sve operacije kompanije i aplikacije.

Očigledno, sve to nije dovoljno, jer je američki predsjednik želi da TikTok zabrani po svaku cijenu i o tome javno govori već neko vrijeme. "Pa, imam takva ovlašćenja. Mogu to da učinim izvršnom odredbom ili time", rekao je novinarima Tramp na pitanje kako planira da zabrani TikTok.

O bezbjednosti aplikacije već dosta dugo se raspravlja, pa su pojedini bezbjednosni istraživači pozvali da se aplikacija TikTok obriše, jer krši privatnost korisnika, dok je sama TikTok aplikacija priznala da "slučajno" sakuplja podatke nekih iPhone korisnika (i najavila stopiranje te prakse), kao što je to slučaj sa brojnim drugim aplikacijama na tim telefonima.

Novo poglavlje TikTok aplikacije u opštem haosu, koji vlada oko nje, tiče se prodaje aplikacije Amerikancima, kako bi se TikTok zaštitio od zabrane u SAD, na tržištu, koje obožava ovu aplikaciju i koje ima desetine miliona svakodnevnih korisnika, koji generišu stotine miliona klipova dnevno. Kompanija Microsoft navodno je u pregovorima oko kupovine svih američkih delova i infrastrukture TikTok-a. Nije jasno koliko su napredovali razgovori između te i kompanije TikTok, ali bilo koji dogovor mogao bi voditi ka promjeni vlasništva kompanije, rekao je izvor upućen u pregovore, koji je želeo da ostane anoniman, prenosi The New York Times. Trampova administracija razmatrala je da li da naredi da se ByteDance otuđi od američke imovine, koju je stekla 2017. godine, a koja su kasnije pripojena TikTok-u. Bloomberg je prenio da je predsjednik spreman da objavi i naredbu, koja će primorati tu kinesku kompaniju, procijenjenu na 100 milijardi dolara, da proda američke dijelove TikTok-a.

Najnoviji The Verge izveštaji, od jutra 2. avgusta navode da je Microsoft izuzetno zainteresovan za kupovinu kompletnog američkog dijela u TikTok-u i da stavi podatke američkih građana pod američke servere i infrastrukturu, ali su navodno ti pregovori sad na pauzi.

Posljednja informacija o ovom slučaju dolazi nakon što je američki predsjednik Donald Tramp objavio da razmatra mogućnost zabrane aplikacije TikTok. Iz kompanije su poslali zvaničnu poruku da nemaju namjeru da promijene kurs i da ostaju u SAD. U izjavi portparola kineske kompanije se navodi da ta platforma pruža milionima Amerikanaca zabavu i komunikaciju tokom pandemije koronavirusa. Odbacuju i kritike da se dijele informacije o korisnicima.

"Podaci TikTok korisnika u SAD se čuvaju u SAD, uz striktnu kontrolu pristupa zaposlenih. Najveći investitor u TikTok je iz SAD. Posvećeni smo zaštiti korisničke privatnosti i bezbjednosti i nastavljamo da donosimo radost porodicama i značajne karijere onima, koji stvaraju platformu", rekao je portparol, objavio je The Hill.

Tik Tok je objavio snimak u kojem generalna menadžerka za SAD Vanesa Papas brani aplikaciju i ističe mjere koje je kompanija preduzela u zaštiti radnih mjesta. “Ne planiramo nigdje da idemo", rekla je Vanesa Papas i dodala da su tu da ostanu dugo.

Da li vi koristite TikTok, šta mislite o ovoj situaciji?

TikTok izazov #danceAwesome video (MobIT)
Izvor: Samsung

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS