• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zbog društvenih mreža smo na ivici građanskog rata"

Autor mondo.rs

"Odustajem, moj želudac ne može da podnese to što omogućavam profit ovoj organizaciji koja isti stiče mržnjom!", kaže bivši radnik Facebooka.

 "Zbog društvenih mreža smo na ivici građanskog rata" Izvor: Mondo / Goran Sivački

Članovi Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država su imali sastanak o ulozi društvenih mreža u radikalizovanju te zemlje.

Za takav potez su se opredeli usred izbora koji trebaju da postave rekord kada je u pitanju potrošnja novca za političke kampanje, dok se predviđa da će se društvene mreže kao što je Facebook obogatiti još više zbog istih.

Jedan od članova odbora za energiju i trgovinu, Frank Pallone, je u uvodnom govoru ovog sastanka skrenuo pažnju da je internet postao inkubator ekstremista i da su socijalne mreže postale primaran način distribucije bigotizma, teorija zavera i nasilja! "Kompanije društvenih mreža predstavljaju svoje platforme kao forume da se ljudi povežu, ali mogućnost da se spoje istomišljenici i pojedinci koji su podložni raznim uticajima, bivaju eksploatisani od strane ekstremista da rekruišu i radikalizuju ljude!" - rekao je on.

Ovaj sastanak je oformljen nakon što je istraga protiv trojice policajaca koji su ubili Breonnu Taylor, odlučila da podigne samo jednu optužbu, a to je za nepromišljenu pucnjavu jednog od policajaca koji je ispalio iz svog oružja u komšijin stan. Pallone je mišljenja da društvene mreže ciljaju da njihovi korisnici "rastu i budu angažovani" tako što im se plasiraju laži koje vode do ogorčenja i besa, pošto takav sadržaj efektivnije privlači pažnju. "Algoritmi društvenih mreža su programirani da dopuštaju štetnom sadržaju da postoji, oni ga čak i naglašavaju!" - smatra Pallone.

Možda će vas zanimati

Kako bi potkrepio Pallone-ovu poentu, Tim Kendall, direktor monetizacije Facebooka u periodu od 2006. do 2010. godine, je pozvan da svedoči. "Društvene mreže koje smo ostali i ja napravili u prethodnih 15 godina služe da podele ljude alarmirujućom brzinom i intezitetom. U najmanju ruku, erodirali smo naše kolektivno razumevanje, u najgorem slučaju bojim se da smo na ivici građanskog rata!" - rekao je Tim Kendall.

Kao direktor monetizacije, njegov posao je bio da otkrije kakav poslovni model će imati ova društvena mreža, model za koji je mislio da će balansirati potrebe kompanije, vlasnika deonica i korisnika. Umesto toga, Facebook je povećao provokativni sadržaj, a Kendall ističe da je ideju uzeo od duvanskih kompanija koje su davali svojim cigarama ukus, kao kada su nikotin učinili moćnijim tako što su stavljali šećer i mentol da bi pojačali adikciju"Dodavali su šećer i mentol u cigarete kako bi omogućili da dim ostane u plućima duži period. Mi u Facebook-u smo dodali ažuriranje statusa, tagovanje na slikovima, lajkovi, što je dovelo do toga da mnogi tinejdžeri imaju krizu mentalnog zdravlja".

Ističe da je Facebook znao o svojoj toksičnosti, ali da je odbijao da preduzme kontramere"Ekstremni i uznemirujuć sadržaj - zamislite šokantne fotografije, snimke i naslove koji izazivaju negodovanje! Posejali su tribalizam i podelu. Taj rezultat predstavlja neverovatan angažman korisnika, ali i profit! 2016. godine, interni analitičari u Facebook-u su pronašli da je 64% ekstremističkih grupa napravljeno zbog njihove opcije preporučivanja. Brojni pokušaji da se suočimo sa ovim problemom su ignorisani ili ugašeni" - otkrio je Kendall napomenuvši da je predsednik Facebook-a Mark Zukerberg promovisao slobodno izražavanje i rast ljudi: "Kada su u pitanju dezinformacije, te kompanije stoje iza Prvog amandmana napominjajuči da stoje iza slobodnog govora. U istom trenutku, njihovi algoritmi biraju čiji glas će se jače čuti!"

I ostali bivši radnici su kritikovali Facebook. Početkom ovog meseca, softverski inženjer Ashok Chandwaney je poslao pismo u internoj mreži američke kompanije kako bi dao otkaz: "Odustajem, moj želudac ne može da podnese to što omogućavam profit ovoj organizaciji koja isti stiče mržnjom u Americi i globalno!"- napisao je Chandwaney.

Da li su društvene mreže zaista zlo modernog doba?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS