• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reagujte odmah: Obrišite ove popularne aplikacije zaražene zlonamjernim reklamama!

Autor Dragana Božić

Još jedna “tura“ popularnih aplikacija mora da “odleti“ sa vaših telefona!

 Reagujte odmah: Obrišite ove popularne aplikacije zaražene zlonamjernim reklamama! Izvor: MONDO / Wiko

Android korisnici opet imaju razlog za brigu, jer su popularne aplikacije pronađene sa ugrađenim tzv. adware kodom, koji ih pretvara u špijune-servere reklama.

Ovakva praksa je teško nova i već smo vas upozoravali da vodite računa kako i šta da instalirate na svoje telefone, ali ovog puta priča je drugačija - aplikacije su dostupne u zvaničnom Play Store ekosistemu i popularnije su od onih, koje smo dosada spominjali tj. upozoravali vas na njih.

Kompanija Avast je, kako prenosi PhoneArena sastavila podužu listu sa više od 20 aplikacija, koje bi odmah i bez čekanja trebalo da izbrišete sa svojih telefona. Ove aplikacije posmatrane su tokom nekoliko nedjelja i bez sumnje služile su se adware trikovima da ostvare različite tipove koristi preko telefona korisnika, koji su ih instalirali.

Adware tip aplikacija sadrži reklame, koje se bez želje korisnika ili njegove moći da utiče na njih pojavljuju svuda na telefonu, troše bateriju, internet, a nekad su u mogućnosti i da preuzmu kredencijale tj. login podatke korisnika za društvene mreže i šire se dalje preko naloga korisnika do novih žrtava. U malom broju slučajeva mogu doći i do podataka o korisničkim bankarskim podacima i čak ukrasti pare korisnika. Takođe, poznati su slučajevi pretplate na skupe tj. premijum SMS poruke, preko kojih korisnik dobija neželjene poruke, a svaku od njih plaća određeni iznos.

Ovo je moguće, jer se aplikacijama, za koje korisnik ne zna da su zaražene, daju dozvole da upravlja pojedinim opcijama telefona, kao što su pristup kontaktima, slanje SMS poruka, izmjena memorije, izmjena sistemskih stvari i slično, nakon čega je aplikaciju teško zaustavili i kontrolisati, jer se akcije uglavnom odvijaju u pozadini.

Aplikacije, koje morate odmah izbrisati sa telefona: Shoot Them, Crush Car, Rolling Scroll, Helicopter Attack - New, Assassin Legend - 2020 New, Helicopter Shoot, Rugby Pass, Flying Skateboard, Iron it, Shooting Run, Plant Monster, Find Hidden, Find 5 Differences - 2020 New, Rotate Shape, Jump Jump, Find the Differences - Puzzle Game, Sway Man, Desert Against, Money Destroyer, Cream Trip - New i Props Rescue.

Problem sa ovim aplikacijama jeste činjenica da su vrlo popularne i neke od njih su preuzete i nekoliko miliona puta, prije nego što su zaražene malicioznim kodom ili je otkriveno da su od početka bile adware servisi. Nažalost, nekad hakeri jednostavno odaberu popularne aplikacije bez znanja izdavača i zaraze ih svojim zlonamjernim opcijama, pa je teško i otkriti i dokazati da je aplikacija loša. Naravno, komentari, posebno posljednji o aplikaciji, bi trebalo da vam budu dobar vodič o tome da li neku aplikaciju da instalirate ili ne.

Zaštita od loših aplikacija

Naravno, kao i uvijek tu smo da vam pomognemo da i sami “provalite“ loše aplikacije i da izbjegnete štetu, koju lako mogu da prouzrokuju na vašem uređaju.

  • Čitajte komentare

Korisnici često, najčešće među posljednjim komentarima, pišu o problemima aplikacije i svemu lošem što se po njima u njoj dešava. Sigurni smo da ćete pronaći komentare o tome da se aplikacija pokvarila na neki način, da služi za plasiranje reklama, da opterećuje telefon i slično. U opcijama komentara birajte samo najnovije i proučite ih, nemojte da vas to mrzi, posebnu ukoliko instalirate aplikaciju, koja nije toliko poznata.

  • Ocjena je često putokaz

Ako je ocjena aplikacije ili igre niska za to vjerovatno postoji vrlo dobar razlog. Nemojte opterećivati telefon ili tablet smećem od sadržaja, ma koliko da vam se ideja aplikacije ili igre čini zanimljivom. Loša ocjena je često mjerilo kvaliteta.

  • Provjerite programera i izdavača

Potrošite pet minuta svog vremena da upoznate programera i izdavača igara i da saznate njegovu reputaciju. Ukoliko ne postoje zapisi na internetu o njima - preskočite njihove aplikacije. Nemojte instalirati aplikacije i igre, koje su jedini softver nekog izdavača, osim kad on nije neka veoma pouzdana i dokazana firma, a i o tome ćete lako saznati čim u Google upišete ime firme.

Nažalost, Google još uvijek nije uklonio 15 od 21 aplikacije sa liste, koju smo vam upravo dali i to je razlog više da vodite računa o bezbjednosti svog Android telefona, jer očigledno je da ste prepušteni sami sebi i da to drugi neće učiniti umjesto vas!

Jeste li se sretali sa malicioznim aplikacijama dosad? Kako ste ih se riješili?

(PhoneArena / MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS