• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Princ sa Neretve" ulazi u istoriju: Jedini selektor BiH sa nula pobjeda!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Odlazeći selektor Bosne i Hercegovine Dušan Bajević nije ispunio očekivanja javnosti.

 Dušan Bajević - jedini selektor BiH bez zabilježene pobjede Izvor: Anadolija

Iako je preuzeo "zmajeve" nakon smjene Roberta Prosinečkog u važnom trenutku u decembru 2019. godine, pred baraž kao privremeno i brzo rješenje, koje bi trebalo da odvede ekipu na EURO 2020, pandemija korona virusa je njegov mandat produžila.

Dobro je krenulo, debitovao je remijem u Firenci protiv selekcije Italije (1:1), što je podgrijalo nade da će "Princ sa Neretve" biti pravo rješenje u pravom trenutku. Na "Artemio Frankiju" gurnuo je u vatru trojicu debitanata Sinišu Saničanina, Amira Hadžiahmetovića i Branimira Cipetića koji su opravdali povjerenje i pomogli "zmajevima" da prekinu sjajnu seriju "azura" od 11 uzastopnih pobjeda, što je bio rekordni niz izabranika Roberta Manćinija.

Uslijedilo je potom odlično prvo poluvrijeme na zeničkom "Bilinom polju" protiv Poljske u kombinovanom sastavu, ali su gosti uspjeli da naprave preokret i nastave tradiciju u dvobojima protiv BiH (1:2).

Možda će vas zanimati

Tada je Bajević okrivio igrače, a potom i sebe za poraz uz obavezno "izvlačenje pouka", koje je trebalo da uslijedi u najvažnijoj utakmici protiv Sjeverne Irske u polufinalu baraža za odlazak na EURO 2020 na "Grbavici".

Uz dužno poštovanje Sjevernim Ircima, "zmajevi" su u svakom smislu stepenicu više, ali su najviše zbog psihološke barijere izgubili meč na jedanaesterce (kao sinoć Srbija protiv Škotske) i produžili prokletstvo plej-ofa koje je najbolje ilustrovao sarajevski bend "Dvadesetorica" u pjesmi "Baraž, baraž".

Dva puta je BiH u baražu zaustavljao Portugal, jednom u borbi za EURO, potom i za Mundijal, a onda dva puta Irci - prvo Republika Irska, a potom i Sjeverna Irska.

Javnost se tada pred utakmicu najviše zanimala ulaznicama koje nisu puštene u slobodnu prodaju - svih 1.800 dobili su prijatelji i sponzori FS BiH, a obični ljudi su mogli da ih kupe jedino od onih "prijatelja Saveza" koji su ih željeli prodati po vrlo paprenoj cijeni.

I poslije bolne eliminacije, Bajević je bio optimista jer su porazi sastavni dio fudbala i moraju se što prije zaboraviti kako bi se krenulo u nove pobjede. Tako bi trebalo.

Ipak, one su izostale i u narednom meču "zmajeva". Doduše, BiH je otkinula bod moćnoj Holandiji i bila čak bliža trijumfu, a Bajević je tada potvrdio da će nakon novembarskog prozora napustiti kormilo reprezentacije BiH.

Do novembra je još trebalo odvesti "zmajeve" u Poljsku, gdje je domaćin predvođen dvostrukim strijelcem Robertom Levandovskim slavio ubjedljivu pobjedu (3:0). Rutinski.

I došao je novembar, pa se umjesto finala sa Slovacima u baražu, FS BiH odlučio da organizuje šesti prijateljski meč sa Iranom, azijskom selekcijom, koja je samo jednom izgubila od "zmajeva" i to na Mundijalu 2014. godine u Brazilu.
Zbog kadrovskih problema, Bajević je odlučio da pruži priliku novim snagama, igračima iz m:tel Premijer lige BiH, međutim, one se nisu baš previše pokazale na "Koševu", pa je Iran zabilježio i petu pobjedu u sedam međusobnih utakmica protiv BiH.

U izjavi nakon susreta, Bajević je ljudski, mada indirektno priznao, da "neki igrači možda i nemaju kvalitet za reprezentaciju u ovom trenutku, ali će imati za par godina".

Ipak, ono što je bitnije, njegov bilans na klupi je izuzetno poražavajući - šest utakmica - NULA pobjeda, dva poraza i tri remija, od kojih je onaj protiv Sjevernih Iraca bio najbolniji.

Preostalo je mostarskom treneru da se nada makar jednoj pobjedi do kraja - protiv Holanđana u Amsterdamu u nedjelju ili 18. novembra na "Grbavici" protiv Italije.

Iskreno, jako teško će se Bajević "iščupati" protiv "lala" ili Italijana, pa će vrlo vjerovatno ostati jedini selektor BiH od ukupno 14, bez zabilježene pobjede.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC